Recept: Massa de Peixe

Vandaag een recept met macaroni. Niet heel Portugees denk je misschien, maar niets is minder waar. Het lijkt in de verste verte niet op een Italiaanse pasta maaltijd. Het doet soms bijna aan als een dikke soep. Verder kom je dit gerecht ook vaak tegen op een typisch Portugese menukaart in kleine dorpjes of als gerecht op een menu do dia (dagschotel). Bestel het maar eens!

Dit is een gerecht dat heel makkelijk aangepast kan worden aan eventuele restjes van de dag ervoor/persoonlijke voorkeuren. Het kan namelijk met alle soorten vis, schaal- en schelpdieren gemaakt worden. In Portugal koopt men vaak een hele vis en/of zalm op de markt. Nadat de vis gefileerd is, blijf je met een geraamte zitten waar nog best veel vlees aan zit. Gooi dit niet weg, maar maak hiervan een lekkere massa de peixe! Of koop hier in Nederland goedkoop vissenkoppen op de vismarkt, die lenen zich hier prima voor!

Ingrediënten

ongeveer 400 gram vis (verschillende soorten, lekker als er zalm bij zit)
500 gram elleboogpasta (macaroni)
water
2 bouillonblokjes (vis, garnaal of zeevruchten)
3 teentjes knoflook
1 grote ui of 2 middelgrote
Olijfolie
3 eetlepels tomatenpuree
kopje witte wijn
2 tomaten
klein theelepeltje paprika poeder
Laurierblaadje
zout & peper
verser koriander (of peterselie)

Bereiding

Het lekkerste is dus als je de restanten van een hele vis gebruikt. Zet allereerst een pan water met de bouillonblokjes op om deze restjes te koken. De graten en het vel geven smaak aan je bouillon. Gebruik je zowel vis als schaaldieren, kook dan ook deze schillen/koppen mee. Zo krijgt je bouillon extra veel smaak! Maar heb je liever alleen visfilet dan kan dat ook hoor. Kook dan alleen water met de bouillonblokjes.

Kook alles (samen met eventuele schalen/koppen van garnalen) minimaal een half uurtje. Haal met een spatel uit het water en leg apart om wat af te koelen. Bewaar de bouillon. Maak, zodra hij wat is afgekoeld, de vis schoon. De graten, koppen en het vel kunnen nu weg, die hebben hun werk gedaan. Er zitten altijd nog stukjes vis aan, die gaan later opnieuw in de pan.

Doe wat olijfolie in een pan en fruit hierin, samen met het laurierblaadje, je fijngesneden ui glazig. Voeg als hij bijna klaar is je geperste knoflook toe (laat niet aanbranden). Blus af met de witte wijn. Snijd je rijpe tomaten in kleine blokjes en doe bij in de pan. Roer even lekker door en laat rustig wat pruttelen. Doe je lepels tomatenpuree erbij en het beetje paprikapoeder. Giet hier vervolgens je (gezeefde) bouillon overheen en breng aan de kook.

Voeg dan de macaroni (of grote macaroni) aan de pan toe. Breng op smaak met zout, peper en fijngesneden koriander. Als je pasta halfgaar is kunnen de eventuele garnalen en de in kleine stukjes gesneden vis erbij. Het is de bedoeling dat het een goed gevulde maaltijdsoep lijkt. Dus indien nodig voeg je meer bouillon toe. Zodra de pasta ‘al dente’ (beetgaar) is is je gerecht klaar en kunnen de restjes vis die je van de botten hebt gehaald er ook bij. Roer nog even goed door, de visstukjes mogen uit elkaar vallen. De hele pan gaat in Portugal op tafel. Serveer met lekker stevig brood om in de saus te soppen.

Bom apetite!

Variatietip: Je kunt voor wat extra smaak eventueel een kleingesneden groene paprika toevoegen als je je ui bakt.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.