Massa de Pimentão

Soms zie je in Portugese recepten het ingrediënt “massa de pimentão” staan. Een makkie als je in Portugal zit, want je koopt het gewoon in de supermarkt. Maar ben je in Nederland, dan kan je dit niet zomaar even kopen. Gelukkig kan je het gemakkelijk zelf maken. Hoe? Dat lees je in het recept van deze vrijdag!

Massa de pimentão wil zoveel zeggen als paprikapuree. Het is vooral een smaakmaker in allerlei gerechten. Misschien qua gebruik vergelijkbaar met onze blikjes tomatenpuree, maar qua smaak zeker anders. Vanaf vandaag kan je dit heerlijk zelf maken. Het is super makkelijk, maar kost wel even tijd. Op tijd beginnen dus!

Ingrediënten

6 flinke rode paprika’s
2 eetlepels zeezout
3 tenen knoflook
300 ml olijfolie

Bereiding

Begin met het wassen van de paprika’s. Snijd ze vervolgens doormidden en verwijder de steeltjes, zaden en zaadlijsten. Zodra dat gebeurt is snijd je ze in repen. Pak een kom en leg hier een laag paprika reepjes in, bestrooi met het grove zeezout en herhaal dit totdat de ingrediënten op zijn. Dus steeds een laagje paprika bestrooid met zeezout en dan weer een laagje paprika bestrooid met zeezout, enzovoorts. Dek dit af met een theedoek en laat minimaal 12 uur (en maximaal 6 dagen) staan op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Spoel en giet de paprika’s na het pekelen goed af. Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid de paprika hierover uit. Rooster nu in twee uur de paprika’s gaar op 160 graden. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze rustig afkoelen op kamertemperatuur. Zodra ze zijn afgekoeld kun je met je vingers het vel verwijderen. Zet de keukenmachine klaar en pel de tenen knoflook. Deze gaan samen met de ontvelde paprika strips in de keukenmachine (of blender). Mix goed totdat er een dikke pasta ontstaat. Voeg dan de helft van de olijfolie toe en mix opnieuw zo’n 30 seconden. Dan gaat de andere helft van de olijfolie erbij en mix je alles nog eens een minuut, of tot je een gladde pasta hebt.

Laat iets afkoelen. De beste manier om de pasta te bewaren is in gesteriliseerde potjes. Vul deze tot aan de rand. Veeg de buitenste randjes goed schoon. Sluit ze goed en draai de potten op de kop tot ze volledig afgekoeld zijn. Zo kun je de potjes lang bewaren.

Het blijft, eenmaal geopend, ongeveer 2 à 3 weken goed in de koelkast. Het gaat erg goed samen met varkensvlees en geeft extra smaak aan bijvoorbeeld verschillende marinades. Smeer er ook eens een beetje van op je kip of gebruik het in een saus.

Bom apetite!