Recept: Massa de Pimentão

Soms zie je in Portugese recepten het ingrediënt “massa de pimentão” staan. Een makkie als je in Portugal zit, want je koopt het gewoon in de supermarkt. Maar ben je in Nederland, dan kan je dit niet zomaar even kopen. Gelukkig kan je het gemakkelijk zelf maken. Hoe? Dat lees je in het recept van deze vrijdag!

Massa de pimentão wil zoveel zeggen als paprikapuree. Het is vooral een smaakmaker in allerlei gerechten. Misschien qua gebruik vergelijkbaar met onze blikjes tomatenpuree, maar qua smaak zeker anders. Vanaf vandaag kan je dit fijn zelf maken. Het is super makkelijk, het kost je alleen wat geduld!

Massa de Pimentão

Massa de Pimentão

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen
Categorie: » BijgerechtKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Wachttijd

24

uur 
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 6 flinke rode paprika’s

  • 3 eetlepels grof zeezout

  • 3 tenen knoflook

  • olijfolie

  • witte wijnazijn

  • gedroogde oregano

Bereiding

  • Dag 1
  • Begin met het wassen van de paprika’s. Snijd ze vervolgens in vieren en verwijder de steeltjes, zaden en zaadlijsten. Pak een beslagkom of schaal en hang hier een zeef in. Leg hier de stukken paprika in en bestrooi met het grove zeezout. Hussel alles met je handen door elkaar, zodat de paprika overal bedekt is met zeezout. Dek dit af met een stuk keukenpapier (losjes erop leggen) en laat ongeveer 24 uur staan op kamertemperatuur. Je kunt er eventueel iets zwaars opzetten om de vochtonttrekking te bevorderen. Schud af en toe met het vergiet om alles wat door elkaar te husselen.

    Massa de Pimentão
  • Dag 2
  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Spoel de paprika’s na de 24 uur goed af onder stromend water en dep vervolgens droog met wat keukenpapier of een schone theedoek. Leg de stukken paprika vervolgens op een bakplaat, met het velletje naar boven. Grill (grillstand) de paprika’s vervolgens gaar op 200°C graden. Haal ze uit de oven zodra ze een mooi zwart geblakerd velletje hebben en laat rustig afkoelen op kamertemperatuur.
  • Zodra ze zijn afgekoeld kun je met je vingers makkelijk het velletje verwijderen. Zet de keukenmachine klaar en pel de tenen knoflook. Deze gaan samen met de ontvelde stukken paprika in de keukenmachine (of blender). Ik heb de knoflook eerst geperst. Voeg een paar drupjes witte wijnazijn toe en vers gedroogde oregano naar smaak. Mix alles goed tot je een dikke pasta hebt. Voeg nu wat goede kwaliteit olijfolie toe en meng opnieuw goed tot je een mooie dikte hebt. Proef even of er nog wat zout bij moet, het is de bedoeling dat je een licht zoutige pasta krijgt.

    Massa de Pimentão
  • De beste manier om de massa de pimentão te bewaren is in gesteriliseerde potjes. Vul deze tot aan de rand. Veeg de buitenste randjes goed schoon. Sluit ze goed en draai de potten op de kop tot ze volledig afgekoeld zijn. Zo kun je de potjes lang bewaren. Je kunt eventueel ook het bovenste laagje bedekken met wat olijfolie voor je het in de koelkast zet. Dit stolt in de koelkast en zorgt ervoor dat de massa de pimentão luchtdicht is afgesloten.
  • Het blijft, eenmaal geopend, ongeveer 2 à 3 weken goed in de koelkast. Het gaat erg goed samen met varkensvlees en geeft extra smaak aan bijvoorbeeld verschillende marinades. Smeer er ook eens een beetje van op je kip of gebruik het in een saus.

    Massa de Pimentão
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Tip: heb je een grote hoeveelheid gemaakt en gebruik je het niet allemaal op korte termijn? Je kunt het ook in luchtdichte bakjes invriezen. Of maak gewoon een kleinere portie door het recept door drie te delen, en dus maar twee paprika’s te gebruiken.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!