Massada de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vinden wij dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Vandaag maken we er een soort Portugese pasta mee.

Dit gerecht zie je verder vaak met andere soorten vis, hier gaven we het recept al eens van. Maar het kan dus ook prima met bacalhau!

Ingrediënten

500 gram elleboogpasta (groot of klein)
400 gram schoongemaakte bacalhau
bakje roerbak garnalen
750 ml visbouillon (of zeevruchten als je hebt)
ui
2 tenen knoflook
1 groene paprika
1 wortel
1 laurierblaadje
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
theelepel paprikapoeder
3 tomaten
3 eetlepels tomatenpuree
100 ml droge witte wijn
1 bosje verse koriander (of peterselie)
zout & peper

Bereiding

Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Zet een grote pan op het vuur en doe hier de olijfolie, de boter, het laurierblaadje, de fijngesneden ui en paprika, de wortel (geraspt) en de uitgeperste knoflook in. Laat de ui rustig glazig en iets goudkleurig worden, maar pas op dat de knoflook niet aanbrandt. Doe de tomatenpuree erbij en bak nog een minuutje door. Ontdoe ondertussen je tomaten van hun vel. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze voorzichtig 15 a 20 seconden in kokend water en schep ze daarna in een kom ijskoud water. het velletje kun je er nu zo afhalen. Snijd ze in blokjes en doe ze bij in de pan zodra je ui een kleurtje begint te krijgen en de tomatenpuree even heeft mee gegaard.

Voeg dan wat fijngesneden koriander of peterselie, het paprikapoeder en de wijn toe. Roer alles even goed door. Vervolgens kunnen de bacalhau en de garnalen erbij. Giet hier de bouillon overheen. Zodra dit begint te koken gaat de pasta, plus een snufje zout & peper, in de pan. Schep alles even voorzichtig om en dek af met een deksel. Laat nu rustig koken tot de paste beetgaar is. Proef of er nog zout en/of peper bij moet en laat de pan, met het deksel erop, nog een paar minuten van het vuur af staan. Bestrooi voor het serveren met koriander (of peterselie). Serveer met lekker stevig brood om in de saus te soppen.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!