Met de camper door Portugal

Zal ik het doen of zal ik het niet doen? Als ik in Portugal die leuke campers rond zie rijden dan vraag ik me toch af of ik het niet eens moet doen. Afgelopen zomer kregen we een berichtje van Roderick en Karin. Ze vertelden over hun camperreis door Spanje en Portugal. Ze hadden het fantastische plan langs de Douro te rijden, die in Spanje eerst nog de Duero heet. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om ze meteen uit te horen over het camperleven in Portugal. Dit vertelden ze mij na afloop…

Wij zijn Roderick, 49 jaar en Karin, 45 jaar.
We camperen sinds 2004 en doen dat nu in onze 3e camper, een Hobby T500 op een Ford Transit chassis. Waar wij gaan, gaan onze honden ook ;-). Ons doel is om zoveel mogelijk landen in Europa te zien. Het rijtje landen is nu Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Spanje, Slovenië en sinds afgelopen vakantie Portugal. We kozen voor Portugal omdat we pas in september weg konden en het daar dan nog goed weer is.

Waar in Portugal vond jullie reis plaats?
Onze reis vond plaats rond de Douro, we zijn van oost naar west gereden en het laatste gedeelte was iets meer in het noorden.

In hoeveel tijd reden jullie naar Portugal?
Onze vakantie in Portugal begon toen we een week onderweg waren. In eerste instantie wilden we het noorden van Portugal verkennen maar toen we iets lazen over de Douro en dat die in Spanje begint als de Duero leek het ons leuk om dat te doen. Onze heenreis ging vanuit Borger via Breda, Antwerpen, Parijs, Bordeaux, San Sebastián naar Duruelo de la Siërra, waar we zondagavond 17 september arriveren. De volgende dag begonnen we met een stevig wandelingetje en zijn toen verder gereisd langs de Duero. Op 22 september kwamen we Portugal binnenrijden en voor onze eerste Portugese overnachting kozen we voor Douro Camping in Miranda do Douro.

Heb je gebruik gemaakt van campings? Of hebben jullie wild gekampeerd?
We hebben in totaal op 4 campings gestaan, we hebben 4x op een camperplaats gestaan en 2x wild gekampeerd. De 2x “wild” waren onze mooiste plekken, de camperplaatsen waren eigenlijk gewoon parkeerplaatsen op loopafstand van een stad of een dorp. We hebben geen slechte campings gehad, altijd vriendelijke mensen en schoon sanitair. Voor ons was de laatste camping, Parque de Campismo de Penedones, het mooist, maar dat kwam ook door de omstandigheden. Mooi weer, bij een stuwmeer met strand, lekker eten in het restaurant, goed sanitair en hele aardige mensen.

Camperen

Hebben jullie van tevoren alles uitgestippeld en/of gereserveerd? Of heb je ter plekke besloten waar je naar toe ging?
We plannen of reserveren niks en laten ons verrassen door het land, de natuur en hun inwoners, we hebben natuurlijk wel een paar “hotspots” genoteerd die we willen zien. Daar komt niet altijd wat van terecht en daarin tegen komen er ook weer prachtige onverwachte dingen op ons pad.

Kan je onderweg voldoende faciliteiten vinden?
Doordat we zelfvoorzienend zijn kunnen we ongeveer 3 dagen zonder faciliteiten, maar we kwamen onderweg genoeg faciliteiten tegen in de vorm van campings en camperplaatsen.

Is het goed te doen om met twee honden te reizen? Zijn ze overal welkom? Niet te heet?
Reizen met de honden is goed te doen. Helaas zijn ze niet in de horeca welkom, maar omdat we dit wisten hadden we hier rekening mee gehouden. We gingen dan op een terras zitten of we lieten de honden in de camper.Nu moeten we er wel bij vertellen dat ze reizen met de camper heel leuk vinden en dat dit ook hun tweede huis is.
De “hitte” was goed te doen voor ze, al houden we natuurlijk wel rekening met wat we doen, zoals niet in de warme camper achterlaten en onderweg wat vaker stoppen bij een beekje of meertje.

Kom je veel andere kampeerders tegen? Is het druk?
Doordat we vrij laat op vakantie gingen was het niet druk, maar we kwamen toch regelmatig andere kampeerders en camperaars tegen waaronder ook Nederlanders. Nu moeten we erbij zeggen dat wij nooit tijdens de drukke tijden op vakantie gaan, we hebben het liever wat rustiger.

Welke boodschappen wilde je echt meenemen uit Nederland?
We zijn niet zo van het dingen meenemen, we mogen graag boodschappen doen en uit eten gaan in ons vakantieland. We hebben altijd wel een noodvoorraadje bij ons voor het geval we ergens te terecht komen waar niks is. Denk hierbij aan een blik chili con carne, afbakbroodjes en beleg.Ook hebben we een startvoorraad drinken bij ons zoals een fles water, koffie, frisdrank en een paar blikjes bier.
Camperen
Wat bleek echt onzin zin om mee te slepen vanuit Nederland?
Aan het einde van de rit staat vaak alles nog ongebruikt in de camper.

Wat heeft je echt verrast in Portugal?
De zeer vriendelijke bevolking, de mooie en afwisselende natuur, de leuke historische dorpjes en steden en het mooie weer.

Wat viel een beetje tegen?
Waar we wel van schrokken is de enorme troep op parkeerplaatsen en in de bermen.

Wat zouden jullie andere mensen die willen kamperen in Portugal aanraden?
Ontdek het mooie land en geniet van de natuur, het weer, de vriendelijke bevolking en het lekkere eten & drinken.

Wat willen jullie verder nog kwijt over jullie reis door Portugal?
We hebben een super mooie campervakantie gehad en raden iedereen aan om dit land op deze manier te ontdekken.

Wil je meer lezen over de camperreizen van Roderick en Karin? Bekijk en/of volg de Facebookpagina. Ook leuke of handige dingen te vertellen over je camperavonturen? Laat het me weten!