Recept: Migas de Camarão

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze eten het in Portugal op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Je kunt migas dan ook op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker bij zowel vlees als vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Vandaag maken we een variant met garnalen: Migas de Camarão.

Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

400 gram gepelde garnalen
2 bouillonblokjes (garnaal of zeevruchten)
2 teentjes knoflook
1 ui
400 à 500 gram oud brood
2 eieren
olijfolie
verse koriander
zout & peper

Bereiding

Los allereerst de bouillonblokjes op in een halve liter warm water (of gebruik zelfgemaakte garnalenbouillon). Maal het brood fijn in de keukenmachine en doe in een diep bord. Giet hier de bouillon overheen om het brood te weken. Zodra het brood goed doorweekt is knijp je dit wat uit (boven hetzelfde bord). Zet het uitgeknepen brood apart en bewaar het vocht.

Snipper de ui en pers je knoflook. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een hele flinke scheut olijfolie. Verwarm de olijfolie en bak hierin je garnalen gaar en mooi roze. Zodra ze bijna klaar zijn schep je de garnalen op een bord om wat af te koelen. Voeg nu de gesnipperde ui toe aan de olie in de pan en bak op laag vuur glazig. Als de ui bijna geheel glazig is gebakken kunnen de twee geperste tenen knoflook er bij, bak even kort mee. Draai het dan vuur uit.

Snijd de koriander (naar smaak) fijn en zet apart. Mocht je geen fan zijn van koriander, gebruik dan verse peterselie. Maak het uitgeknepen brood vast wat los met je vingers. Pel het gros van de garnalen, maar houd een paar ongepelde garnalen apart om je gerecht mee te garneren.

Verhit de pan met olijfolie, ui knoflook opnieuw en voeg hier het brood aan toe. Roer alles heel goed door elkaar, zodat het brood de smaken van de olie goed opneemt. Zodra alles goed gemengd en warm is kunnen de gepelde garnalen en de helft van de fijngesneden koriander bij in de pan. Schep goed om en voeg, al roerende, beetje bij beetje de garnalenbouillon (waarin je het brood hebt voor geweekt) toe tot het brood zacht begint te worden. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Draai het vuur uit. Breek je twee eitjes, klop wat los, en roer snel door het mengsel in de pan.

Serveer direct, als je het hebt in schaaltjes van barro (klei). Heb je dit niet? Geen probleem, elk ander schaaltje/kommetje voldoet ook prima! Bestrooi met de resterende koriander en garneer met een garnaal of twee.

Bom apetite!

Variatietip: Bak twee eetlepels tomatenpuree mee met de ui en knoflook.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.