Recept: Migas à Moda da Beirã

Migas worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten het in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Het is een typisch Portugees bijgerecht dat zowel lekker is bij vlees als bij vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Op basis van brood, dus het vult ook nog eens bijzonder goed. Dit keer maken we Migas à Moda da Beirã. Lekker voor als je eens wat anders wilt!

Couve galega wordt in het Nederlands vertaald naar boerenkool, maar het is toch net even wat anders. Maar bij gebrek aan de couve galega is boerenkool heel geschikt om te gebruiken. Ook kun je prima Cavalo Nero gebruiken ter vervanging van deze typisch Portugese koolsoort.

Ingrediënten

300 gram broa de milho (Portugees maisbrood)
200 gram couve galega (of boerenkool)
250 gram feijão frade (black eyed bonen)
3 teentjes knoflook
gerookte spekreepjes (naar smaak)
175 ml olijfolie
zout & peper

Bereiding

Zet een ruime pan gezouten water op en breng dit aan de kook. Snijd intussen je koolbladeren in grove stukken. Kook zodra het water kookt de kool een minuut of tien en schep het vervolgens uit de pan op een bord of giet af.

Snijd je maisbrood in kleine blokjes (formaat croutons) en snijd je tenen knoflook fijn. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een klein beetje olijfolie en bak je spekreepjes goudbruin (maar niet helemaal uitgebakken). Schep ze vervolgens uit de pan op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Giet ongeveer de helft van de olijfolie bij in dezelfde koekenpan en bak op laag vuur je fijngesneden knoflook gaar.

Zodra je knoflook gaar is gaat de uitgelekte kool bij in de pan. Roerbak mee. Laat je bonen goed uitlekken terwijl je hiermee bezig bent. Na de kool gaan ook de stukjes brood erbij. Draai je vuur naar middelhoog, voeg de rest van de olijfolie toe en roerbak alles tot je broodstukjes mooi knapperig zijn van buiten. Voeg dan de bonen toe. Proef even en breng op smaak met zout en peper. Schep als laatste de spekreepjes er door en verwarm kort mee. Giet overtollige olijfolie eventueel af voor het serveren.

Bom apetite!

Variatietip: laat voor een vegetarische versie simpelweg de spekreepjes achterwege of vervang door de vegetarische variant.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.