Mijn liefde voor Covilhã

Covilhã. De stad waar het voor mij allemaal begon. Nog nooit was ik in Portugal geweest toen ik vanuit Spanje in een auto stapte op weg naar Covilhã. Na een rit van een uur of negen kwamen we ‘s avonds aan in een donkere stad met lichtjes uitgewaaierd over de heuvels. Het begin van mijn nu vijftien jaar durende liefde voor Portugal.

De eerste keer

Natuurlijk ga je niet zomaar willekeurig naar Covilhã, zeker niet als het je eerste keer in Portugal is. Ik was in de tijd dat ik in Spanje woonde verliefd geworden op een Portugees. We studeerden tegelijkertijd in Almería en vonden elkaar bij een voetbaltoernooitje van internationale studenten. Voor de paasvakantie besloten we met een groep mensen uit allerlei landen naar Portugal te rijden, met als eerste bestemming Covilhã.

De volgende keren

Zo kwam het dat Covilhã speciaal voor mij werd. Na ons jaar in Spanje moesten we allebei onze studies in eigen land afmaken. Zo vaak als ik kon – met mijn inkomen uit allerlei bijbaantjes – vloog ik naar Portugal. In de zomer vond ik dan een zonovergoten Covilhã en in de winter konden we er sneeuwballen gooien.

Iedere avond na het avondeten reden we naar het centrum om koffie te drinken. Dat deed iedereen. Op zondag gingen we met de familie naar de Serra Shopping. Ook dat deed iedereen. Ik liet mijn haar verven door mijn schoonmoeder en at de worsten die mijn schoonvader maakte in zijn kleine fabriekje onder het huis. We reden naar Torre, het hoogste punt van de Serra da Estrela, voor het uitzicht. We aten de heerlijke Serra da Estrela kaas tot we niet meer konden.

Filmpje

Misschien is het filmpje van deze zondag vooral een beetje herinneringen ophalen voor mijzelf. Ik hoop dat ik er toch ook een beetje liefde voor Covilhã bij jou mee kan opwekken. Meer lezen over mijn eerste keer in Portugal? Lees dan hier! Als je zelf dit gebied wilt verkennen kan deze autoroute je helpen.