Mijn saudades (deel 2)

Vorige week vertelde Marlou over de dingen in Portugal die haar saudades geven. Ik heb ook zo wat zaken waar ik met enige weemoed aan terugdenk en waarom ik toch steeds weer in dat vliegtuig naar Portugal stap. Natuurlijk het lekkere zonnetje dat Marlou al noemde, maar ook de volgende dingen mis ik…

Ontdekken

Het allerleukste van in het buitenland wonen vind ik het ontdekken. Dan bedoel ik natuurlijk zaken als bezienswaardigheden en landschappen, maar zeker ook de alledaagse dingen. Je moet je best doen om de taal te leren, je best doen om te begrijpen wat de producten in de supermarkt zijn, ontdekken hoe de mentaliteit in elkaar steekt… In Portugal was dat een geweldige ontdekkingstocht, vooral ook door de Portugezen. Dat mis ik hier waar alles zo gewoon lijkt.

Lissabon

Telenovelas

Daar waar ik in Nederland op geen enkele manier behoefte voel om GTST of The Bold & The Beautiful te volgen, spendeerde ik in Portugal uren en uren in de week voor de televisie om telenovelas (soaps dus) te kijken. Veel leuker daar, want ze duren zelden veel langer dan een jaar, dus het zijn geen eindeloos doorlopende verhaallijnen. En als er weer een nieuwe soap komt is het altijd weer een verrassing te zien welke van de altijd terugkomende acteurs deze keer de bad guy speelt. Bovendien spelen ze vaak af in bepaalde regio’s van Portugal, die daarmee prachtig in beeld worden gebracht. De mooiste shots van de Azoren, de Alentejo of de Douro komen dan voorbij. Oh, en het is ook nog eens supergoed voor je Portugees!

Shoppings

Ik ben niet iemand die dertig paar schoenen in de kast heeft, maar een beetje shoppen is altijd wel leuk. Nu denk je natuurlijk: dat kan in Nederland ook, maar toch mis ik die heerlijke Portugese shopping centra. Ze zijn tot laat in de avond open, dus na je werk kun je ook gewoon nog even gaan. Omdat ze zulke ruime openingstijden hebben is het vaak ook helemaal niet druk, dus kun je lekker op je gemakje rondlopen. Je parkeert je auto lekker gratis in de parkeergarage, kan direct je boodschappen doen in de enorme supermarkt, nog een filmpje pakken of snel een hapje eten. Ideaal!

Shopping Vasco da Gama

Cocktails en wijn

Ik begin na soaps en shoppings wel als een enorm meisje-meisje te klinken, dus waarom ook niet de cocktails inbrengen? Ik lust geen bier. Ik vind het ongelooflijk smerig. In Nederland kun je dan in de kroeg vieze café wijn krijgen waar je een enorme kater van krijgt, of je scheel betalen aan iets lekkerders. Dat werkt in Portugal anders. Daar heb je geweldige wijnbars, waar de wijn van echt goede kwaliteit is. Daar betaal je een paar euro voor een lekkere cocktail. Daar heb je de meeste geweldige gin-tonics, met Schweppes in allerlei verschillende smaken (wanneer gaat iemand die eens naar Nederland brengen??).

By the wine

De geur

Last but not least: ik mis de geur. Zeker als je in de zomer het vliegtuig in Portugal uitstapt denk je direct: ha, het ruikt naar Portugal! Geen idee hoe die geur precies tot stand komt, maar gegrild vlees heeft er hoe dan ook iets mee te maken! En er is voor mij zoiets als “Portugese huizen geur”. Kan ik ook niet omschrijven, maar heel soms, als ik niet in Portugal ben ruik ik het ineens ergens en dat geeft een enorm blij gevoel. “Cheira bem, cheira a Portugal” zullen we maar zeggen ;-)!

Geur Portugal