Recept: Mil Folhas de Bacalhau e Camarão

Mil folhas betekent letterlijk duizend blaadjes. Zoveel maken we er niet, maar verschillende laagjes worden het wel! We maken een soort hartige tompouce, gevuld met onder andere bacalhau en garnalen. Een lekker luchtig en lenteachtig recept dit keer door het bladerdeeg. Zo kun je er eventueel ook een voorgerechtje van maken in plaats van een hoofdgerecht.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor drie porties. Maak je er een voorgerecht van dan haal je er makkelijk zes porties uit.

Ingrediënten

2 moten bacalhau
300 gram garnalen
1 rol bladerdeeg
1 ui
teen knoflook
kookroom
portwijn
verse gemberwortel
eidooier
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 240 graden.

Leg de moten bacalhau in een steelpan en vul met water tot de vis ruim onderstaat. Breng rustig aan de kook en laat ongeveer vijf minuten zachtjes doorkoken. Haal dan de pan van het vuur en laat de bacalhau afkoelen in het kookwater.

Pel in de tussentijd de garnalen en breng ze op smaak met een snufje zout en verse zwarte peper. Schil en rasp een klein stukje gember en voeg dit toe aan de garnalen. Giet er vervolgens een flinke scheut port overheen en laat even marineren.

Pak een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Rol je bladerdeeg uit en snijd het in negen gelijke, rechthoekige stukken. Leg deze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat. Scheid een eitje en klop de dooier los. Strijk hier de rechthoekjes bladerdeeg mee in. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Haal dan de bakplaat uit de oven en laat alles rustig afkoelen.

Terwijl je bladerdeeg in de oven staat gaan we verder met de bacalhau. Giet de klipvis af en maak schoon. Vel en graten kunnen weg. Breek de vis met je vingers in grove stukken en leg apart.

Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie. Snipper de ui en pers de knoflook. Allereerst gaat de knoflook erin en vervolgens de uitgelekte garnalen. Bak tot de garnalen gaar zijn (pas op dat je knoflook niet aanbrandt). Schep ze uit de pan op een bordje en doe wederom een scheutje olijfolie in de pan. Voeg de ui eraan toe en bak lichtbruin. Zodra de ui een mooi kleurtje heeft gaan de bacalhau snippers bij in de pan, blus af met de port marinade van de garnalen. Roer voorzichtig even door en laat een paar minuten doorkoken/-bakken.

Dan kunnen de garnalen weer terug in de pan. Maak de saus nu af door er kookroom bij te gieten. Laat alles doorsudderen tot de saus iets indikt. Haal zes goudbruine plakjes bladerdeeg van de bakplaat af en schik de overgebleven drie verdeeld over de beschikbare ruimte. Schep hier voorzichtig een zesde deel (ongeveer) van het vismengsel op. Dek af met een plakje krokant bladerdeeg, wederom een zesde van het vismengsel en dek af met het laatste plakje bladerdeeg.

Als het goed is heb je nu drie torentjes met drie laagjes bladerdeeg en twee lagen vismengsel ertussen. Bestrijk de bovenkant wederom lichtjes met de losgeklopte eidooier en schuif de bakplaat nog even een paar minuten terug in de oven. Serveer met een groene salade.

Bom apetite!

Variatie tips: de laagjes kun je ook maken van dun gesneden aardappel of filodeeg.

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.