Openbaar vervoer “Madeira” stijl

Eén van de belangrijkste toeristische attracties op het eiland Madeira is de voorstad Monte, gelegen in de heuvels boven Funchal. Monte is een chique villadorp, waar je heerlijk kunt ontsnappen aan de drukte van de hoofdstad. Met de kabelbaan, vanuit het centrum van Funchal kun je naar boven reizen, onder het genot van een prachtig uitzicht. Naar beneden neem je dan natuurlijk, via de nauwe straatjes, een rieten mand! Waarom niet?

De centrale ontmoetingsplaats in Monte is het Largo da Fonte. Dit is het plein waar bussen en taxi’s vanuit het centrum van Funchal bezoekers afzetten. Net ten oosten van het plein vind je de kerk van Nossa Senhora do Monte (anno 1741). Dit is een rijkversierde kerk (van binnen) waar keizer Karel I, de laatste keizer van Oostenrijk-Hongarije ligt begraven. De kerk uitkomend heb je een spectaculair uitzicht over de baai van Funchal. De grijs/witte kerk is vrij sober aan de buitenkant, maar dat is normaal op Madeira en in het bijzonder in Funchal. De kerken op het vasteland van Portugal zijn over het algemeen kleiner en decoratiever. Je moet er wel wat voor over hebben: er moet een behoorlijke trap beklommen worden voor je bij de kerk bent!

Madeira

Verder kun je een bezoek brengen aan de Jardim Botanico, de botanische tuinen. Deze liggen in Quinta do Bom Sucesso op een heuvel met ook weer een prachtig uitzicht op de stad Funchal. Het landhuis werd gebouwd in 1881 door de familie Reid, die deze tuinen aanlegden voor eigen gebruik. Tegenwoordig zijn ze staatseigendom en toegankelijk voor het publiek. Voor het bloemeiland Madeira is dit een populaire toeristische attractie. Verder kun je in Monte naar de Monte Palace Tropische Tuinen en Parque Municipal do Monte. Heerlijk een dagje struinen door alle tropische gewassen!

Tussen 1893 en 1943 werd Monte verbonden met Funchal door een tandradbaan. Deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeactiveerd en uiteindelijk vervangen door een kabelbaan. Er gaan twee kabelbanen naar de parochie Monte. De Teleférico do Funchal vertrekt vanuit het centrum van Funchal, terwijl de Teleférico do Jardim Botânico bezoekers vervoerd van de Botanische Tuinen naar de heuvels van Monte. De lengte van de eerste kabelbaan is 3.718 meter, het hoogteverschil 560 meter en de reistijd ongeveer vijftien minuten. De lijn heeft meer dan 39 cabines met elk acht zitplaatsen en kan 800 passagiers per uur vervoeren!

Kabelbaan Madeira

Om terug naar beneden te komen kun je eventueel kiezen voor de Toboggan. Deze carros de Cesto, manden met stoelen op houten ski’s, glijden door de hellende straten van Monte, met twee ‘chauffeurs’ in traditioneel wit uniform achterop. Op deze wijze kun je je ongeveer twee kilometer naar beneden laten sjezen op vrij hoge snelheid. Deze vorm van transport werd in de late 19e eeuw door de wijnboeren gebruikt om de drie kilometer lange afdaling naar Funchal te maken. Tegenwoordig is het vooral een toeristische attractie, maar toch eentje met een stukje geschiedenis erachter en een bijzondere ervaring.