De Mooiste Autoroutes: Oost-Alentejo

Gaan en staan waar je maar wilt, een lekker muziekje uit de boxen, stoppen als je moe bent, doorgaan als je nog meer wilt, komen op plekjes waar niet iedere toerist komt… Er zelf met de auto op uit trekken heeft vele voordelen. Maar misschien weet je nog niet zo goed waar je moet zijn. Vandaag doe ik je enkele suggesties voor een leuke en mooie autoroute in de Alentejo. Ik neem je mee op een rondje door deze prachtige regio met een flinke scheut cultuur, maar ook rustige slaperige dorpjes!

We trappen af aan de oostelijke kant van deze regio en schuiven per route een stukje op. De route van vandaag bevat wat grotere afstanden en ruimer tijd in de plaatsjes.

Moura – Monsaraz (52 km)

Een prima startpunt voor deze route is Moura. Dit is een iets grotere plaats en het is er dan ook aanzienlijk levendiger dan in de dorpjes in de directe omgeving. Neem ergens plaats op een terrasje en bestel een ontbijtje terwijl je geniet van de gezellige bedrijvigheid op straat. De Alentejo biedt veel natuurschoon, maar hier is het genieten van kerken, het kasteel, kapelletjes, veel fonteintjes en de fraaie tuin Jardim Dr. Santiago. Let ook op het fraaie Manuelijnse portaal van de Igreja de São João Baptista. Wil je de kasteeltoren beklimmen, meld dit dan van tevoren bij de ‘receptie’ zodat ze de deur voor je kunnen openen!

Mooiste Autoroutes: Alentejo

Monsaraz – Estremoz (61 km)

Na een mooie rit (op zich al de moeite waard) langs het Alqueva stuwmeer kom je aan in Monsaraz. Smalle straatjes van kasseien leiden je langs witte, rechthoekige huisjes, felgekleurde bougainvillea en historische panden. Dit dorp ligt op 350 meter hoogte en dus word je direct getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Alentejo. Enerzijds het traditionele beeld van velden vol olijfbomen, kurkeiken en lichtbruine koeien. Anderzijds het felblauwe water van het Alqueva stuwmeer, onregelmatig vertakkend in het landschap.

Mooiste Autoroutes: Alentejo

Estremoz – Évora (46 km)

In de Alentejo, in het warme zuiden van Portugal, ligt een aantal plaatsen die bekend staan als de marmersteden. Eén van deze plaatsen is Estremoz, een stadje dat internationale faam kreeg dankzij het witte marmer dat er wordt gewonnen, het zogenaamde Mármore de Estremoz. Estremoz ligt in alle rust op een heuvel met uitzicht over uitgestrekte vlaktes, olijfboomgaarden en kurkeiken. Het bestaat uit een oude bovenstad en een jongere benedenstad. De bovenstad is ontstaan rondom het kasteel en wordt gekenmerkt door smalle, bochtige straatjes. De benedenstad is ruimer en opener en heeft als grote trekpleister de zaterdagse weekmarkt met verse streekproducten.

Mooiste Autoroutes: Alentejo

Évora

We eindigen de route natuurlijk in Évora, de hoofdstad van de Alentejo. Deze plaats daterend uit de Romeinse tijd, had zijn gouden eeuw in de 15e eeuw, toen de Portugese koningen daar hun residentie vestigden. Het unieke karakter blijkt uit onder andere de witgekalkte huizen (met gele accenten) en de smeedijzeren balkons. Daarnaast staat hier de grootste, oudste en bekendste capela dos ossos (bottenkapel) die Portugal rijk is. Hij maakt onderdeel uit van de Igreja de São Francisco. Mis ook zeker de Romeinse tempel niet tijdens een bezoek aan deze sfeervolle plaats. Binnenkort volgt een aantal fijne plekjes om te eten in Évora!

Mooiste Autoroutes: Alentejo

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Volgende maand een route in de Alentejo met Évora als startpunt!