De Mooiste Autoroutes: Costa Vicentina (Alentejo)

In de autoroute van deze week neem ik je mee naar de kust in het zuiden van Portugal, de Costa Vincentina. Dit stuk Portugal is onderdeel van het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vincentina. Het is een aanrader voor de natuurliefhebber, maar ook een waar paradijsje voor hen die van strand en surfen houden. Rust, natuur en prachtige stranden worden afgewisseld door typische dorpjes met overblijfselen uit lang vervlogen tijden. We verkennen vandaag het noordelijke deel van deze kust, in de Alentejo!

Sines – Porto Covo (18 km)

Na het binnenland en de specialiteiten van het land, is het nu tijd voor de zee en alles wat daarbij hoort. Dit is een typische vissersplaats inclusief haven. Een ideale plek om te genieten van een lunch met verse vis of zeevruchten. Wandel daarna op je gemak door het oude centrum en beklim het kasteel, voor een prachtig uitzicht over de stad en de oceaan. Verlaat Sines in zuidelijke richting en volg de A26-1 langs de kust.

De Mooiste Autoroutes: Costa Vicentina (Alentejo)

Porto Covo – Vila Nova de Milfontes (18 km)

Je komt onderweg langs de mooiste (surf)stranden. Je kunt ervoor kiezen hier even uit te waaien met de voeten in het zand en vervolgens weer verder te rijden. Porto Covo is een uiterst charmant vissersdorpje waar (maar) ruim 1000 mensen permanent wonen. In de zomer wordt het overspoeld met toeristen, in de ‘winter’ is het er heerlijk rustig. Vol witte huisjes met blauwe accenten en een prachtig, sfeervol plein (Praça Marquês de Pombal).  Ook nu verlaat je het dorp in het zuiden en zak je langs de kust af naar beneden over de CM1072.

De Mooiste Autoroutes: Costa Vicentina (Alentejo)

Vila Nova de Milfontes – Odemira (27 km)

Eén van de mooiste badplaatsjes aan de westkust. Sportief aangelegd? Haal je surfplank tevoorschijn en stort je in zee. De golven van de Atlantische Oceaan lenen zich hier uitstekend voor! Plank vergeten? Niet getreurd, ze zijn overal te huur! Iets minder fanatiek? Het is ook een heerlijk rustig dorpje om een ochtendwandeling te maken in het natuurgebied. Geniet daarna van een kopje koffie, misschien wel met een lekkere popia alentejana, in één van de plaatselijke cafés. Via het noord-oosten verlaten we de kust en rijden we zuidwaarts over de N393 naar Odemira.

De Mooiste Autoroutes: Costa Vicentina

Odemira – Zambujeira do Mar (17 km)

Dit gebied staat in schril contrast met de toeristische Algarve. Hier is het alledaagse leven erg rustig. Straatjes met klinkertjes, gezellige pleintjes en verweerde huizen geven het stadje een tijdloze atmosfeer. Wandel langs de rivier, bezoek de kerkjes (er zijn er meerdere), maak een tochtje op de Mira of bezoek het uitzichtpunt. Er hangt hier gelijk een hele andere sfeer dan aan de kust. We rijden in westelijke richting over de N120 terug naar de kust en de laatste stop van vandaag.

Mooiste Autoroutes: Costa Vicentina

Zambujeira do Mar

Hier vind je volop steile kliffen, lokale flora en prachtige uitzichtpunten! Ook lenen de vele stranden zich uitstekend voor een middagje surfen en/of zwemmen. Verder kun je hier een stuk van de Rota Vicentina lopen als je wilt, zo mooi. Of neem gewoon plaats op het plein bij het kerkje en geniet van het uitzicht! Eten doe je bij Marisqueira Costa Alentejana, succes verzekerd!

De Mooiste Autoroutes: Costa Vicentina (Alentejo)

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Volgende maand het vervolg op deze route langs de Costa Vicentina, met het deel in de Algarve!