Recept: Morgadinhos do Algarve

Portugal is een land vol overheerlijke traditionele en regionale zoetigheden en de typische zoetigheden uit de Algarve zijn daar een goed voorbeeld van. Er zijn weinig andere landen met zo’n grote verscheidenheid aan zoetigheden. Morgadinhos zijn een van de bekendste regionale zoetigheden in de Algarve. Misschien heb je die leuke witte bolletjes wel eens zien liggen bij een pastelaria. Net hele kleine gebakjes!

Ingrediënten

250 gram blanke amandelen
250 gram suiker
2 eidooiers
fios de ovos (4 eieren)
doce de gila
doce de ovos
suikerglazuur (2 eiwitten, 200 gram poedersuiker, citroensap)
zilveren suikerparels (bakdecoratie)

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

suikersiroop & fios de ovos

Doe de suiker samen ongeveer 250 ml water in een steelpannetje en breng aan de kook. Splits ondertussen vier eieren en bewaar de dooiers. Klop de dooiers wat los en giet ze door een zeef om al het (eventueel nog) aanhangende eiwit eraf te krijgen.

In Portugal hebben ze een speciaal stuk keukengerei, een soort gietertje met meerdere kleine tuitjes, om de Fios de Ovos (eiersliertjes) mee te maken. Iets dat wij hier in Nederland natuurlijk niet hebben… Gebruik iets waarmee je hele dunne straaltjes eigeel in de suikersiroop kan laten vallen.

Zodra de suikersiroop kookt kun je het eigeel er in dunne straaltje in laten lopen. Kook een paar minuten en schep de Fios de Ovos (eiersliertjes) uit de siroop en laat afkoelen op een bord/schaal.

Kook je suikersiroop vervolgens wat in. Doe in de tussentijd de amandelen in een keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Zodra de suikersiroop klaar is schep je je fijngemalen amandelen erdoor. Roer alles goed door elkaar en laat nog even rustig doorkoken. Scheid twee eieren en klop de dooiers wat los. De eiwitten kun je straks voor de glazuur gebruiken. Haal vervolgens het pannetje van het vuur en roer de twee eidooiers er snel door, zodat je een soort deeg krijgt.

Laat dit deeg iets afkoelen zodat je er met je handen kleine balletjes van kunt maken. Druk vervolgens met je duim een gat in het midden van elk balletje. Schep hier vervolgens een klein beetje doce de gila, doce de ovos en wat fios de ovos in en vouw het deeg er omheen (of gebruik een extra stukje deeg) zodat je dichte pakketjes hebt. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg je gevulde balletjes hierop.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak je morgadinhos tot ze lichtjes beginnen te verkleuren. Haal ze dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Terwijl je morgadinhos afkoelen maken we de glazuur. Klop met een mixer de twee eiwitten stijf. Zodra je eiwitten redelijk stijf zijn voeg je geleidelijk aan, terwijl je blijft kloppen, het citroensap toe. Vervolgens gaat er beetje bij beetje ook de poedersuiker bij. Blijf kloppen tot je de gewenste consistentie hebt. Zet afgedekt apart tot je morgadinhos voldoende afgekoeld zijn.

Bedek dan alle balletjes met glazuur, versier met een suikerpareltje in het midden en laat ze vervolgens rustig uitharden. Indien gewenst kun je ze in individuele papieren pralinevormpjes laten uitharden. Zo zijn ze gelijk leuk gepresenteerd!

Bom apetite!

Morgadinhos

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.