De Muralhas Fernandinas van Porto

Wat deed je in de Middeleeuwen om je stad te beschermen? Precies, je bouwde een muur. In Portugal was dat niet anders, dus door het hele land kom je oude stukken van deze muren tegen. Zo ook in Porto, waar het de Muralhas Fernandinas wordt genoemd. Als je in Porto bent geweest dan heb je deze muur ongetwijfeld op verschillende plekken gezien, maar de kans is groot dat je er geen flauw benul van had dat deze losse stukken vroeger één lange stadsmuur vormden. Goed dat wij je dan even bijpraten…

Tijdens de veertiende eeuw vond er een grote stadsuitbreiding plaats in Porto. De stad groeide uit zijn voegen, als gevolg van het groeiende belang van de handel en maritieme activiteiten, en dus moest er uitgebreid worden naar de oever van de Douro. De oorspronkelijke stadskern rondom de kathedraal werd beschermd door de Cerca Velha, gebouwd op de oorspronkelijke Romeinse muur. Maar nu was er dringend behoefte aan een nieuwe stadsmuur die de groter geworden stad zou omringen.

Muralha Fernandina

De inwoners met woningen en bedrijven buiten de oorspronkelijk stadsmuur riepen op tot de bouw van de nieuwe muur om zich ook beschermd te voelen. Nog in de tijd van Dom Afonso IV werd er begonnen aan een nieuwe ring van muren, die echter pas werd voltooid rond 1370. Het feit dat het werk pas werd voltooid onder het bewind van Dom Fernando verklaard meteen de naam “Muralhas Fernandinas“, de muren van Ferdinand.

Nadat de muren hun militaire belang hadden gediend werden ze in de tweede helft van de achttiende eeuw geleidelijk aan gesloopt om plaats te maken voor nieuwe straten, pleinen en gebouwen. Het grootste deel werd afgebroken in de late negentiende eeuw. De Muralhas Fernandinas die bewaard bleven werden in 1926 geclassificeerd als “nationale monumenten”.

Muralha Fernandina

We hebben het hier over muren met een hoogte van ongeveer negen meter en een totale omtrek van ongeveer 2600 meter. Er waren vroeger verschillende bastions en torens, meerdere deuren en zelfs luiken, zeventien in totaal. Een aantal daarvan bestaan nog steeds. Als je op één van de torens staat begrijp je direct het strategisch belang van de muur. Twee belangrijke delen bestaan nog steeds. De eerste, de zogenaamde Trecho dos Guindais, kan worden gevonden aan de Rua Arnaldo Gama vlakbij de Dom Luis I brug en de Funicular dos Guindais. En de andere, de Trecho do Caminho Novo, ligt naast de Escadas do Caminho Novo achter het Palácio da Bolsa.

Er loopt een soort circuit door de stad langs de oude muren. Bepaalde delen van de muur zijn dus nog te beklimmen. Vanaf hier heb je dan natuurlijk een geweldig uitzicht over de stad! Maar zelfs als je besluit niet omhoog te klauteren, dan nog is het een bijzonder rondje geschiedenis. Het voordeel van Porto is dat bijna alles te voet te doen is (als je een beetje goed ter been bent). Met deze route zie je net weer een andere kant van de stad. Dus ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad of wil je gewoon eens wat anders, dan kan ik dit zeker aanraden!

Muralha Fernandina

Wil je de muur graag beklimmen? Dan moet je hier zijn:
Muralha Fernandina ingang – naast het voormalige klooster van Santa Clara
Toegang tot de trappen vanaf Largo Primeiro de Dezembro (aan de linkerkant)
Geopend: maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17.00 uur