Marvão is een prachtig vestingstadje in de Alto Alentejo. Dit dorpje heeft een spectaculaire ligging, namelijk boven op een granieten klif, op zo’n 860 meter hoogte. Het ligt in de Serra de São Mamede met weidse uitzichten over het glooiende landschap. We hebben afgelopen maand een kijkje genomen op deze plek waar graniet en kalk domineren.
Rondlopend door Marvão kom je al snel tot de conclusie dat dit militair en strategisch gezien een belangrijke plek moet zijn geweest. Al in de Romeinse tijd werd het onherbergzame, granieten landschap gebruikt als schuilplaats. Ook de stichter van het dorp, de Moorse rebel Ibn Marwan al-Yil’liqui, ook wel “O Galego” genoemd, gebruikte deze plek als toevluchtsoord in 884. Later, in de tijd van de christelijke koningen, was dit de plek waar de dichtbij gelegen Spaanse grens goed in de gaten gehouden kon worden. Marvão is nog altijd volledig ommuurd. De vestingmuren zijn van graniet en passen perfect in het landschap. Ze versmelten haast met de rotsige bergkam waarop het dorp ligt.
Natuurlijk kan op een dergelijk belangrijk punt een kasteel niet ontbreken. We lopen er naartoe door de smalle, middeleeuwse straatjes van het dorp. Het Castelo de Marvão ligt aan de noordkant van de berg op een dominante positie. Het heeft veel te lijden gehad onder de verschillende oorlogen en aanvallen en is door de jaren heen meerdere malen verbouwd, aangepast en gerenoveerd. Dat alles heeft er voor gezorgd dat het vandaag de dag een goed bewaard nationaal monument is dat, indien gewenst inclusief rondleiding, bezocht kan worden. Het is iedere dag geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur.
De beschermheilige van het kasteel en het dorp is Nossa Senhora da Estrela en dat heeft alles te maken met de volgende legende. In de achtste eeuw moesten de inwoners van Marvão vluchten voor de Moorse opmars. Voordat ze het dorp achter zich lieten verborgen ze nog snel hun heilige afbeeldingen. Vier eeuwen later, ten tijde van de Reconquista, werd op een donkere nacht een herder door middel van een ster naar een rotspartij gewezen, waar hij de afbeelding van Nossa Senhora vond. Op exact deze plek werd een franciscaner klooster gebouwd, het Convento de Nossa Senhora da Estrela.
Het belang van de bescherming van Nossa Senhora da Estrela bleek later, toen op een nacht de Spaanse troepen, geleid door twee verraders, stiekem het kasteel benaderden. Een vrouwelijke stem schreeuwde door de donkere nacht “Às armas!”, te wapen! De kasteelwachten schrokken op en toen zij op hun post arriveerden zagen ze nog net de Spanjaarden bang de helling afrennen…
Als wij op het kasteel staan zien we geen hordes angstige Spanjaarden, maar hebben we wel een prachtig uitzicht. Helaas zit het weer niet echt mee, maar het blijft ontzettend mooi. Het gebied waar we middenin staan heet het Parque Natural da Serra de São Mamede, een klein natuurgebied waar de kurkeiken en kastanjebomen beschutting bieden aan onder andere wilde zwijnen, herten, gieren en adelaars. Je kunt hier heerlijke wandelingen maken (kijk maar eens hier). Al jarenlang staan Marvão en de ruige bergen eromheen op de lijst van kandidaten voor het UNESCO werelderfgoed. Wat mij betreft iets waar ze zeker recht op hebben.
Wil jij in alle rust genieten van alles wat dit plaatsje te bieden heeft? Denk dan eens aan een overnachting in de Pousada de Santa Maria. Dit hotel maakt onderdeel uit van de groep van “Pousadas de Portugal“, bijzondere en luxe hotels op speciale locaties. Hier zijn het twee huizen die zijn verbouwd tot een charmant onderkomen met panoramische uitzichten (wishlist!).
Voor we verder reden lunchten we bij Restaurante Mil-Homens, onder aan de berg. Een op en top Portugees plekje, met heerlijk traditioneel eten. Een absolute aanrader als je in de buurt bent!
Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.
Leuk om hier iets over Marvão te lezen.
We zijn verknocht aan die omgeving. Volgende week is het Moorse Festival ter ere van Ibn Marvan en ook het Kastanjefeest. Wij eten vaak in het restaurant O Sever, links naast Mil Homes. Goed (vooral de varkenswangetjes en de lamskoteletten) en redelijke prijzen. Aan de voet van de berg kun je ook de opgraving van de Romeinse stad Amaia bezoeken.
In de buurt zijn heel veel wandelingen en rondritten te maken. Ook kun je paardrijtochten maken met of zonder wagen.
Wil je in de zomer cultureel doen, kom dan naar alweer het achtste International Festival de Musica de Marvão eind juli, begin augustus. Er zijn dan vele concerten in het kasteel van Marvão en in de omgeving, tot in Spanje en Portalegre toe. Het Festival is in 2012 begonnen met de dirigent van het Gulbenkian Orkest.
In het plaatsje Beira kun je op het oude grensstation railfietsen huren en naar Castelo de Vide rijden.
Hhhmmm, bochechas! ? In Portalegre en Castelo de Vide regenden we helaas weg…
Wij hebben daar ergens in een Hotel geslapen,heel hoog op een berg,weten niet precies welke plaats,een geweldig mooi uitzicht,Blanche.
Ja, met die uitzichten zit het daar in de regio wel goed! 🙂