Ten zuiden van Portugals hoofdstad Lissabon stroomt de Taag. Voordat deze rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan passeert hij het Reserva Natural do Estuário do Tejo, een belangrijk beschermd natuurgebied. Misschien heb je het wel eens gezien tijdens de landing van het vliegtuig in Lissabon of omdat je over één van de bruggen naar het zuiden reed. Ik ging met Bernardo, een echte kenner van dit gebied, op pad om er een prachtige wandeling te maken.
Het estuarium
Eerst even de definitie van een estuarium. Op Wikipedia lezen we het volgende: “Een estuarium is een verbrede, veelal trechtervormige monding van een rivier, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en zodoende brak water ontstaat, en waar getijverschil waarneembaar is”.
Het Estuário do Tejo is zo groot dat het ook wel een zee wordt genoemd. De Portugezen noemen het dan de “Mar da Palha“. Vanaf de stad Lissabon heb je mooie uitkijkpunten op deze watermassa, maar je leert het pas echt goed kennen als je het van dichtbij bekijkt. Het natuurgebied is een paradijs voor vele waterdieren, zoals vissen, weekdieren en kreeftachtigen. Het allerbelangrijkst zijn echter de vogels, die het gebruiken als tussenstop tijdens de migratie tussen Noord-Europa en Afrika.
Vogelspotten
Gedurende een jaar doen wel 194 vogelsoorten het estuarium aan. Purperreigers, kluten, plevieren, kiekendieven en sterns zijn maar een aantal van de aanwezigen. Ten tijde van de migratie zijn hier maar liefst 120.000 vogels te vinden!
Logischerwijs draait onze wandeling in het natuurgebied om het speuren naar deze vogels. Ineens sta ik dus met een verrekijker om mijn nek in het struikgewas te turen. Onze gids Bernardo heeft, naast zijn kennis, ook een goede lens en een vogelboek bij zich, waarmee hij ons niet-kenners wegwijs maakt. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn passie en ik zie prachtige plaatjes door de verrekijker.
We lopen door een stuk privéland langs kurkeiken en moerasachtig gebied. Onderweg gaat Bernardo op zijn gehoor af. Hij ontdekt de vogels voor wij ook maar ergens iets zien. In de meeste gevallen weet hij vervolgens de desbetreffende vogel ook te vinden met zijn lens, zodat deze ook voor ons dichtbij komt.
We komen uiteindelijk bij een open vlakte. Vanaf hier hebben we goed zicht op een grote groep flamingo’s die verderop staan. Deze prachtige, roze vogels (al hebben ze hier nog niet hun volledige roze kleur bereikt) zijn de populairste vogel in het Estuário do Tejo, omdat ze zo lekker exotisch zijn. Wonderlijk hoe ze zo dichtbij de grote stad Lissabon hier hun verblijfplaats hebben gekozen.
Salinas
Een belangrijk onderdeel van het Estuário do Tejo zijn de salinas, oftewel zoutpannen. Al eeuwen wordt er zout gewonnen in dit gebied, hoewel het tegenwoordig van minder economisch belang is dan vroeger. Er wordt flor de sal geproduceerd op ambachtelijke wijze. Zon, wind en het zoute water zijn de perfecte ingrediënten om tot dit product te komen.
Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan deze salinas. Als ik een praatje maak met de beheerder ontdek ik dat hij zich niet alleen met zout bezighoudt. Hij laat mij vol trots zijn moestuin zien, waar tomaten groeien en zelfs watermeloen! Bij vertrek krijg ik een zak zout mee. Lekker!
Wil je het Estuário do Tejo zelf ontdekken? Je kan er zelf te voet, met de fiets of met de auto op uit trekken. Er zijn ook mogelijkheden om boottochten te maken op het water. De beste plekjes en vogels vind je met een gids. Ook als je geen echte vogelaar bent is dat erg leuk om te doen. Neem eens een kijkje op deze website!
Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.
Een bezoek aan het Estuário do Tejo is leuk te combineren met het dorp Alcochete dat grenst aan het natuurgebied.