Niet-fado muziektips uit Portugal

Is er naast fado nog goede muziek in Portugal? Jazeker! Ik ga je nog van alles laten horen in allerlei genres, maar vandaag alvast wat willekeurige artiesten die je zouden kunnen bevallen. Altijd leuk om nieuwe muziek te ontdekken, toch?

Dead Combo
Deze band maakt muziek die het goed zou doen in een spaghetti western. Maar er zijn ook invloeden te horen vanuit de fado, rock en zelfs Afrikaanse muziek. In 2014 brachten zij “A bunch of meninos” uit. Je ziet hier de gelijknamige single in een fantastische videoclip. De band bestaat uit slechts twee leden: Pedro V. Gonçalves en Tó Tips. Van die laatste ga je nog meer tegenkomen als ik je meer vertel over Portugese gitaristen, want hij is echt geweldig!

Lula Pena
Iets héél anders dan. Mijn liefde voor zwaar melancholische muziek en rauwe stemmen bracht me natuurlijk al eens op het pad van Lula Pena. Het album “Troubadour” is één van mijn lievelingsalbums. Het album is verdeeld in zeven “aktes”, waarvan je hier de eerste hoort:

The Black Mamba
Een beetje soul dan nu. The Black Mamba is een band van drie mannen, waarvan zanger Pedro Tatanka een wonderschone stem heeft. Vorige jaar kwamen ze met het album “Dirty little brother” waarop dit mooie, lieve liedje “Red Dress” staat:

Amor Electro
Hoewel ze in 2013 een nieuw album uitbrachten, blijft mijn favoriet van de band Amor Electro nog altijd “Cai o Carmo e a Trindade” uit 2011. Het is wat rockerig, wat electronisch en wat dromerig. En de zangeres Marisa Liz is lekker expressief.

Expensive Soul
Nog een beetje soul/hiphop dan. Dit lekkere dansliedje van Expensive Soul is van het album “Utopia” uit 2010, maar inmiddels kwamen ze vorig jaar met het nieuwe album “Sonhador”.

Tip: dit laatste album heb je tevens in een instrumentale versie, die is ook heel fijn!