Het Nieuwe Begin: 2022…

Daar zijn we weer. Hopelijk heeft iedereen een fijne eindejaar wisseling gevierd en maken we ons op voor een heel fris begin van een nieuwe jaar. Laat dit jaar een jaar zijn van positieve gebeurtenissen in ieders leven en wereldwijd. Laten we ervoor gaan…

01 Januari, de bekende Nieuwjaars duik, dat is zowel in Nederland als in Portugal gebruikelijk. BRRRR, mij niet gezien. Ik vind het bijzonder moedig van allen die het ijskoude water induiken. Wel erg verfrissend!

01 Januari is ook zo een ‘morning after’dag, althans zo ervaar ik dat een beetje. Ook een beetje ‘katerig’ (nog los of je gedronken hebt of niet). Ik ben benieuwd hoe jullie de eerste januari ervaren.

In Portugal blijft het tot 6 januari nog kerstsfeer, de dag van de drie koningen. In Nederland wordt dat niet zo gevierd, volgens mij is dit een katholieke feestdag en aangezien Nederland overwegend protestants/hervormd is dat de reden waarom deze dag niet zo veel herdacht wordt. Dan wordt de Bolo Rei opgeruimd, net als bij ons de pepernoten en marsepein/Sinterklaas. Portugal kent geen Sinterklaas feest daar speelt de Kerstman de grote rol. En de kerstbroden en amandelstaven bij ons gaan ook voor een lange tijd uit het zicht en de schappen in de supermarkten. Zo gaan ook de broas de Natal even met vakantie.

Ik ben benieuwd wat dit jaar ons gaat brengen, bij Saudades de Portugal. Ik zal verder schrijven over beide culturen en welke onderwerpen de revue passeren. Toch vraag ik jullie om als jullie iets willen weten, of informatie nodig hebben over situatie in Portugal, stel die vragen, dan kan ik kijken of ik er iets mee kan doen. Eventueel voor je uitzoeken of meedenken. Dus de aard van deze blog wordt ‘samenwerking’, interactief, en een vragenblog. Of als er onderwerpen zijn waar jullie over willen lezen, kom maar op laat je horen.

Deze blog is wat korter dan wat je normaal van mij gewend bent, het past ook in het gevoel van 01 januari, de eerste maand van het jaar. Ook al hebben we geen witte kerst gehad en hebben we niet op de schaatsen kunnen staan, we kijken lekker uit naar de lente. Lente in ‘Twente’ gaat het liedje, maar er is ook ‘primavera em Portugal’.

Trouwens wie heeft plannen om dit jaar naar Portugal te gaan met vakantie, of ‘ik vertrek’? Ik heb misschien een verrassing waar ik over ga schrijven, maar mondje dicht, het is een verrassing. Ik weet zelf nog niet precies hoe dit plan cq. project zich gaan creëren en vormen….

Ate a proxima, tot de volgende keer,

x.Edite


De in Portugal geboren Edite dos Santos, woont sinds haar derde jaar in Nederland. Ze werkt hier als voetreflexologe en natuurgeneeskundige. Ze gelooft in een holistische aanpak van klachten en in evenwicht tussen body, mind and soul. Verhalen vertellen en verhalen schrijven doet ze graag. Haar motto is: mooie woorden zijn er om gedeeld te worden.