Ondernemen in Portugal: Back to Business

Mijn vorige blog eindigde ik met de woorden dat het snel weer Business as Usual zou worden. En dat is grotendeels gelukt gelukkig. En weet je wat het aparte is? Je zit in de ‘lappenmand’ en je mist je werk eigenlijk niet echt erg. Maar zodra je weer aan het werk bent, voel je je ineens zoveel beter en gelukkiger.
Zo ging het met mij in ieder geval.

Het moment dat ik mijn eerste podcasts weer ging inplannen, zoommeetings hield met mijn klanten en weer echt met mijn werk bezig was, kwam mijn drive ook terug. Ik moet wel zeggen dat het hele gebeuren impact heeft gehad op mijn zijn, maar daar moet ik mee “dealen”.

De eerste podcasts zijn alweer opgenomen en gepubliceerd en wat een feestje is dat toch elke keer. Die persoonlijke verhalen doen mij echt iets. En andere mensen ook want het aantal luisteraars stijgt nog steeds en daar ben ik zo trots op. Het leuke is dat ik de verzoeken krijg of men in de podcast mag. Natuurlijk benader ik zelf ook mensen die naar mijn mening een verhaal te vertellen hebben of die een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. En gelukkig wordt daar over het algemeen ook zeer instemmend en positief op gereageerd. Op het moment van schrijven van deze blog, heb ik nog twee plekjes vrij voor leuke podcast gasten. Iets voor jou???

Parttime of fulltime in Portugal

Tot nu toe woon en werk ik parttime in Portugal. Ik ben er nu vanaf oktober en intussen begint mijn huwelijk toch echt op een hele lange afstandsrelatie te lijken. Dit is dus nu een serieus punt ter discussie geworden. Omdat ik remote (online) werk is het voor mij vrij makkelijk om vanuit Portugal te werken, dit geldt niet voor mijn echtgenoot. En al heeft hij er niet veel moeite mee om mij hier naar toe te laten gaan, het is toch een ‘dingetje’.

Dat dit gevoel in deze periode dat ik hier ben veel sterker is dan vorig jaar komt ook door dat hele knie-gedoe. Ik heb voor mijn gevoel anderhalve maand ‘stil gestaan’ en toen heeft mijn business ook stil gestaan en daar baal ik enorm van. Ik heb meerdere malen gedacht: ‘ik ga terug naar Nederland, wat doe ik hier eigenlijk’. Maar dan begon mijn hart weer te spreken en wist ik weer zeker dat ik hier wil zijn en waarom dat is. Maar geloof me, het is niet goed voor je hoofd dit soort gedachten, wel weer goed voor de paracetamol fabrikant 😊.

De zoektocht naar een eigen appartement was in oktober al begonnen en begin december vond ik eigenlijk ons ideale plekje in het dorp. Goede klik met de eigenaars, locatie top, maar mijn man had het nog niet gezien. In januari kon hij dus ook eindelijk kijken en gelukkig viel hij er ook voor. Na een gezellige lunch met de eigenaars en proosten met een glas bubbels hadden we alles in kannen en kruiken…. of toch niet? In de communicatie is er blijkbaar iets mis gegaan want er kwamen ineens twee drempeltjes tevoorschijn. Ik kan er verder weinig over zeggen, want tot op heden zijn de drempels nog niet weggewerkt, dus dat volgt in de volgende blog (die ik dus vanuit Nederland moet schrijven ☹). Ondertussen kijken we wel verder, want ook al willen we geen lange afstandsrelatie; we weten wel dat we hier gelukkig zijn en er vaker willen zijn. Het komt er dus op neer dat ik vaker pendel naar Nederland als ik hier ben i.p.v. dat mijn man pendelt, we zoeken naar een gulden middenweg.

Positionering

Natuurlijk wil ik dat mijn bedrijf en het project Ferragudo Dreams hier floreert. Dit is hard werken want hoe zet je jezelf op een goede manier neer. Ik ben er druk mee bezig; als eerste draagvlak creëren in het dorp. Want wie is die vrouw eigenlijk met dat korte grijze haar, die soms als een malle door het dorp rent. Door mijn podcasts is dit draagvlak gecreëerd en ook door het artikel in het Inside Magazine. Daarnaast zichtbaar- en herkenbaarheid; heel belangrijk natuurlijk. Ik word gezien, maar weet men ook wat ik doe? Dit is echt een work in progress, net zoals ik dat in Nederland heb gedaan, zal dat hier ook moeten. En het lukt behoorlijk goed moet ik zeggen.

Back to Business

De mensen die ik ontmoet sinds ik de podcasts doe, zijn allen heel bijzonder en blijven ook deel van mijn netwerk hier. We hebben natuurlijk allemaal een overeenkomst; liefde voor Ferragudo en het opbouwen van een mooi leven hier. Ondernemen is in Portugal net als in Nederland; het gaat er niet om wat je kent, maar wie je kent. En misschien geldt dat hier nog wel meer als in NL. Wat ik weet is dat mijn toekomst hier ligt, zowel voor werk als privé. De levensstijl past veel beter bij mij, als mens en als ondernemer.

Ate a proxima.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.