Ondernemen in Portugal: op Weg naar Portugal

En dit keer met de auto. Voor ons de eerste keer met de auto, een ‘maiden voyage’. Omdat ik nu bijna 6 maanden in Portugal verblijf, werd het huren van een auto wel erg kostbaar dus vandaar de keuze om met eigen auto te gaan. En ik zal je vertellen dat het echt gezellig was zo samen. Ik had Tiny en Lau praktijken verwacht, maar niets van dat alles. Zowel mijn man als ik gingen vol enthousiasme op weg, vijf uur in de ochtend, en kwamen net zo enthousiast aan in Ferragudo twee dagen later om 20.30 uur.

We waren wel kapot van de reis hoor. Van donderdag op vrijdag hebben we overnacht in Bordeaux en dat was prima. Daar waren we om 18:00 uur, gegeten, geslapen, ontbijt en om 07:00 uur weer de weg op. In Frankrijk ook gelukkig niets meegekregen van de benzine crisis. Onderweg bij het tanken kwamen we regelmatig dezelfde Nederlandse auto’s tegen, ook op weg naar Portugal. Toch leuk dat je elkaar dan herkent op een gegeven moment (met mijn auto niet zo moeilijk, want daar staat mijn logo groot op) en even samen een koffie drinkt.

Eindelijk… we zijn er!

We hadden tegen elkaar gezegd: “we kijken waar we zijn om een uur of zes ’s avonds en beslissen dan of we doorrijden of overnachten”. Het werd dus vrijdagavond 18:00 uur, we keken elkaar aan en …. reden door. Het was ‘nog maar’ 400 en nog wat kilometer! Gelukkig tuften we lekker door en nadat ik de eigenaar van mijn appartement had verwittigd dat we een dag eerder al kwamen (geen probleem natuurlijk) reden we lekker door om om 20:30 uur in Ferragudo aan te komen.

op Weg naar Portugal

Helemaal af geserveerd dat dan weer wel, maar ook wel trots op onszelf dat we zonder gedoe twee dagen bij elkaar in de auto hebben gezeten en veilig waren aangekomen. De koffers hebben we in het appartement gegooid, we hebben een koude superbock uit de koelkast gedronken en zijn in bed gedoken!

Die moeheid duurde, bij mij althans, nog een paar dagen. Normaal gesproken ben ik meteen thuis zodra ik mijn voeten op Ferragudinese grond zet, maar nu duurde het best lang voor ik dat gevoel had. Na een paar dagen was het er gelukkig weer: de energie die ik altijd voel als ik hier ben. Nu kon het avontuur echt beginnen voor mij. Mijn man was al in de vakantiemodus, ik begon na het weekend meteen met werken. Dat gaf nog wel eens wat wrijving, want hij wilde uiteraard samen genieten en vakantie houden. Daar kwamen Tiny en Lau toch nog eventjes om de hoek kijken, hahaha! Maar het is gelukt om een balans te vinden, ik begon met halve dagen werken zodat we in ieder geval een halve dag en de avond samen hadden om vrij te zijn en door te brengen met vrienden.

Het was ook nog onze trouwdag die eerste week en dat moesten we natuurlijk vieren in één van onze favoriete restaurants. Dat was een avond met een gouden randje, want wat werden we verwend door die mannen met heerlijke oesters, wilde octopus, sardines en nog veel meer en champagne natuurlijk. Dat was nog eens thuiskomen!

op Weg naar Portugal

Over thuiskomen gesproken, zo fijn dat ons appartement dichtbij het dorp is… maar die trappen!!! De eerste dagen lagen we bijna astmatisch boven aan de trap. Niet dat ik nu de trap opren maar het gaat wel makkelijker. En dat het makkelijker gaat, komt denk ik ook doordat ik elke dag om 07:00 (ongeveer) baantjes trek in het zwembad, wat voor de deur van het appartement ligt. Het is wel koud, maar er eenmaal door is het best lekker en nog verslavend ook. Het geeft zoveel energie, net dat extra boostje.

Back to work

Mijn man moest na 10 dagen weer naar Nederland, met het vliegtuig trouwens, en nu begon mijn werk pas echt. Het werken voor mijn Nederlandse klanten blijft gewoon doorlopen en ook de coaching gesprekken die ik geef, kunnen hier gevoerd worden zoals ik in Nederland doe. Ik moest alleen steeds kijken hoe laat iets ook al weer was i.v.m. het tijdverschil, maar dat zal wel de leeftijd zijn… 😉

Het is natuurlijk ook de bedoeling dat ik Ferragudo Dreams verder ga uitbouwen en die stappen zijn al echt gezet. Een goed gesprek met de eigenaar van een co-work in Portimão die graag wil samenwerken en ik kreeg eindelijk mijn gesprek met de uitgever van Inside Carvoeiro|Ferragudo|Lagoa|Silves met als geweldige uitkomst dat Ferragudo Dreams in de volgende editie staat met een advertorial van 1 pagina groot – van december tot en met maart loopt deze editie -. Ik ben zo trots. Daarnaast ben ik gestart met podcasts. De podcast heet Ferragudo Dreaming en ik heb Portugese ondernemers gevraagd naar hun leven hier, het ondernemerschap, hun toekomstvisie en ook Nederlandse workationers komen aan het woord over hun onderneming en de keuze voor deze workation in Ferragudo.

op Weg naar Portugal

In de tussentijd kreeg ik ook aanmeldingen voor een workation eind november/begin december, wat natuurlijk super is. En het fijne is dat ik ze kon herbergen in One2Seven waar mijn appartement is. Ik ben zo benieuwd hoe zij het hier gaan vinden.

Kortom, zo fijn om weer in Ferragudo te zijn. In de korte tijd hier zijn er al zoveel mooie dingen gebeurd, ik verwacht dat dit wel door gaat zetten. Die energie, de flow, het gevoel dat je niet kan omschrijven én, dat zei gisteren iemand tegen mij, het licht! Het licht is hier anders, maar wat het dan precies is kun je niet aangeven. Dat is echt iets wat je moet voelen en ervaren.

Até a proxima.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.