Ondernemen in Portugal: van Dromen tot Realiteit

Emigreren, een avontuur dat voor velen als een verre droom lijkt, kwam voor mij opeens wel heel dichtbij. Net als velen onder jullie, had ik die diepgewortelde wens om mijn leven elders op te bouwen, om rust te vinden of juist nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar, eerlijk is eerlijk, het idee om naar een land te verhuizen waar alles anders is, vol onzekerheden, kan behoorlijk intimiderend zijn. Ik begrijp dat maar al te goed. Ik heb die twijfels zelf ook gehad, maar op een gegeven moment voelde ik dat het tijd was voor verandering.

En toen gebeurde er iets magisch! Samen met mijn partner besloten we ons huis te verkopen en langzaamaan koers te zetten naar het prachtige Portugal. Het huis stond nog niet eens op Funda, maar het universum had andere plannen. Een familie stond plotseling voor onze deur, hoorde dat ons huis beschikbaar zou komen, en toonde direct interesse. Binnen enkele dagen was het voorlopige koopcontract getekend. Mijn partner was op dat moment in Nederland, en ikzelf werkte in de Algarve, dus het vieren van dit nieuws was een beetje vreemd zo zonder elkaar.

Terwijl ik in de omgeving van Ferragudo bezig was met afspraken maken met makelaars, realiseerden we ons al snel dat een huurhuis op de korte termijn de beste keuze voor ons was. Gelukkig vonden we ons ideale plekje, en met een groot netwerk ging dat gelukkig vlotjes.

Ondertussen bloeit mijn werk in Portugal op. Ik overweeg zelfs mijn bedrijf in Nederland op te zeggen en als ZZP’er in Portugal verder te gaan. Een beslissing die nog rijpt in mijn gedachten. Mijn partner, een schilder en expert in vastgoedonderhoud, wil zijn bedrijf in Nederland nog een paar jaar aanhouden. En zo staat er een lang A-4tje vol met zaken die geregeld moeten worden aan beide kanten van de oceaan.

Eind februari keren we terug naar Nederland om ons huis in te pakken. Als alles volgens plan verloopt, zullen de nieuwe eigenaren eind april de sleutels ontvangen. Het is ongelooflijk spannend!

van Dromen tot Realiteit

Ondertussen gaat het dagelijkse leven gewoon door, zowel in Portugal als in Nederland. En mijn sociale kring groeit gestaag. De laatste tijd heb ik zoveel inspirerende mensen ontmoet, en bestaande vriendschappen zijn verdiept.

Wat ik nu meemaak, heb ik echt gemanifesteerd. Door dagelijks mijn toekomst te visualiseren, is het nu werkelijkheid geworden. Een nieuw hoofdstuk in ons leven is begonnen, en eerlijk gezegd voel ik me weer 40. Tja, je bent een laatbloeier of niet, toch?

Afgelopen week heb ik ook een succesvolle workation afgerond met 10 zakenvrouwen uit Nederland. Ze genoten van de villa, de yogalessen, de heerlijke wijnproeverij en natuurlijk van het charmante Ferragudo. Mijn droom voor 2024? Uitbreiding van de workations, niet alleen in Ferragudo, maar ook in de bredere regio en misschien zelfs de hele Algarve. Met een nieuwe accommodatie voor de workations – een penthouse in Ferragudo – en een afspraak bij een mooie villa in Silves in het vooruitzicht, ben ik razend enthousiast om 2024 te beginnen.

Zowel persoonlijk als zakelijk belooft het een fantastisch jaar te worden!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar Ferragudo Dreams vanuit deze prachtige plek in de Algarve.