Openbaar vervoer in Lissabon

Lissabon, de grootste stad van Portugal, heeft zo’n 600.000 inwoners. Het is een heerlijke stad voor wandelingen door pittoreske straatjes vol waslijnen, koffiemomentjes met heerlijke taartjes en veel historische panden vol azulejos. Maar het is ook een grote stad. Dus om alles op je wishlist te zien, heb je meer nodig dan alleen de benenwagen. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden qua openbaar vervoer in de stad. Vandaag lees je hier meer over!

Even ter info vooraf: De Lisboa Card is de officiële toeristenpas van Lissabon. Het is een soort combinatie van vervoersbewijs, museumpas en kortingspas in één. Deze kaart koop je voor 24, 48 of 72 uur en is geldig in alle openbaar vervoer opties (tram, bus, trein, metro). Kijk van tevoren wat je wilt bezoeken en hoe en maak een snel rekensommetje of deze kaart voor jou de moeite waard is. Wij hadden er eentje voor 3 dagen, ideaal!

Tram

Om te beginnen, de leuke trammetjes. Toch wel een van de trekpleisters van Lissabon. Al piepend en krakend zwoegt het trammetje zich door de smalle straatjes. Het is niet voor niets dat tram 28 zo populair is onder toeristen. Het hoort voor mij echt bij de stad en is met al het gerammel en geklim van het trammetje de heuvels op een heus avontuur. Bovendien brengt het je waar je zijn wilt. Al is vooral lijn 28 richting Alfama erg druk, dus pas op voor zakkenrollers. De trams zijn onderdeel van Carris, een openbaarvervoerbedrijf in Lissabon. Het netwerk bestaat momenteel uit totaal 48 km rails. Er zijn vijf routes (met een zesde zijn ze druk bezig):

12E – Praça da Figueira (Circulair)
15E – Praça da Figueira ⇄ Algés
18E – Cais do Sodré ⇄ Cemitério da Ajuda
25E – R. Alfândega ⇄ Campo de Ourique
28E – Martim Moniz ⇄ Campo de Ourique

Voor €2,90 koop je een kaartje bij de bestuurder. Maar handiger is als je vooraf een 7 Colinas of Viva Viagem kaart koopt. Dit scheelt een hoop tijd en gedoe in de tram. Deze kaarten kun je op het station kopen voor 0,50 cent en ze zijn herbruikbaar/oplaadbaar. Ook kun je de Lisboa Card gebruiken in de trammetjes.

Openbaar Vervoer Lissabon | Saudades de Portugal

Metro

Onmisbaar in een grote stad als je het mij vraagt! Lissabon heeft een duidelijk metro netwerk, met 4 lijnen. Deze lijnen hebben elk hun eigen kleur. Het enige waar je op moet letten is welke kant je op wilt. Kijk hiervoor naar het eindstation om het makkelijker te maken, dit staat namelijk op de stations aangegeven. Ook hier geldt, zorg dat je een kaart hebt waar de lijnen opstaan, wel zo handig de eerste dag. De metro van Lissabon rijdt elke dag vanaf 06.30 uur (de eerste trein vertrekt om 06.30 uur vanaf de terminal) t/m 01.00 uur (de laatste trein vertrekt om 01.00 uur vanaf de terminal). Losse kaartjes kosten €1,45 (1 rit) en een dagkaart voor de metro kost je €6,30. Ook kun je de 7 Colinas, Viva Viagem of Lisboa Card gebruiken in de metro. Een leuke bijkomstigheid is de geweldige aankleding van sommige metrostations!

Openbaar Vervoer Lissabon | Saudades de Portugal

Bus

Dan de bus. Super praktisch en bij iedereen bekend. Lissabon heeft 78 verschillende routes, met een totale lengte van 667km. Kun je er met de tram of metro niet komen, dan is de kans groot dat er wel een bus rijdt. Probeer bij aankomst in Lissabon een kaart met de openbaar vervoer mogelijkheden te bemachtigen, dit helpt enorm. Voor €1,85 koop je een kaartje bij de chauffeur. Ook kun je de 7 Colinas, Viva Viagem of Lisboa Card gebruiken in de bus.

Taxi

Heb je haast of moet je even gauw ergens heen, pak dan een taxi! Stukken betaalbaarder dan hier in Nederland en soms gewoon wel even zo makkelijk. In Nederland nemen we nooit (echt nooit!) een taxi, in Portugal zitten we er regelmatig in. Zo ook in Lissabon. Ik had een vrij vol, dus strak, schema gemaakt en natuurlijk liep het hier en daar wat uit. Eigen schuld… Dan is een taxi een uitkomst en ben je super snel waar je zijn moet. De taxi’s rijden netjes op meter en meer dan een paar euro waren we nooit kwijt. Houd er een aan op straat, laat de receptie van je hotel er eentje voor je bellen of maak gebruik van een taxi standplaats. Moet je echter naar de andere kant van de stad, dan is en blijft het openbaar vervoer een stuk voordeliger!

Openbaar Vervoer Lissabon | Saudades de Portugal

TukTuk

Tja, wat moet ik ervan zeggen… Super leuk toen er nog maar een paar (met leuke azulejos beplakt) door de stad reden. Ondertussen wordt de hele stad overspoeld door die dingen. Geen Portugees die erin stapt, ze zijn echt voor de toeristen. En goedkoop zijn ze ook niet bepaald. Vraag je om de prijs dan zeggen ze bijvoorbeeld 10 euro, er wordt dan alleen niet bij gezegd dat dat per persoon is… In sommige delen van de stad mogen tegenwoordig alleen nog maar elektrische tuktuks rijden in verband met de uitlaatgassen/geluidsoverlast. Voordeel van deze Aziatische wagentjes is wel dat je lekker buiten zit met de wind in je haren.

Naast deze vormen van transport kent Lissabon nog een aantal andere vormen van ‘openbaar vervoer’:

  • een drietal kabeltrams: de Ascensor da Bica, de Ascensor da Glória en de Ascensor da Lavra.
  • een lift: Elevador de Santa Justa
  • een monorail systeem: de Oeiras SATU (Sistema Automático de Transporte Urbano), een kabelspoorweg gelegen op een betonnen viaduct.
  • een aantal veerboten dat Lissabon verbindt met voorsteden aan de andere zijde van de Taag.

Wil je het Monumento Cristo Rei, het imposante beeld van Christus, bezoeken of romantisch lunchen/dineren met uitzicht op Lissabon dan neem je de boot. Voor een paar euro heb je een retour, absoluut de moeite waard.