De afgelopen anderhalf jaar is de wereld drastisch veranderd. De impact van de pandemie is voelbaar in nagenoeg elke bedrijfstak. Zelfs in de wondere wereld van wijn! Of zelfs juist in de wondere wereld van wijn. De impact van de crisis is, en was, voor mij als wijnhandelaar flink. Een groot deel van onze omzet komt voort uit leveringen aan de horeca en het verzorgen van wijnopleidingen en wijnproeverijen. En in deze hoek vielen de afgelopen coronaperiode flinke klappen.
Gelukkig is het tij aan het keren en ontwaakt de horeca de afgelopen weken uit zijn coma. Ook wijnopleidingen zijn alweer aangevangen, uiteraard met de geldende maatregelen als de 1,5 meter afstand, maar we draaien weer.
Goed nieuws, perspectief voor de toekomst én licht aan de horizon. Eventuele kinken in de kabels lijken, gezien de daling van aantal ziekenhuis opnames, niet aan de orde. Uiteraard houdt iedereen nog een kleine coronaslag om de arm, maar het sentiment is goed. Chapeau!
Naast het leveren van wijn aan wijnwinkels, horeca en het verzorgen van wijnopleidingen hebben we ook onze eigen wijnwinkel in Woerden. Je zou het bijna vergeten.
Deze wijnwinkel heeft zich, in tegenstelling tot de horeca en wijnopleidingen, de afgelopen anderhalf jaar ontpopt als een soort Gallisch dorpje. We mochten gewoon open blijven terwijl nagenoeg alle andere winkels dicht moesten en de omzetten stegen omdat mensen hun wijnbehoefte niet in de horeca konden stillen. Oké, de omzet van de winkel ving de omzet van horeca en wijnopleidingen niet op, maar toch. Overleven is overleven.


Onze winkel bestaat uit een klein winkeltje aan de voorkant met een groot proeflokaal aan de achterzijde, dat tevens dienst doet als winkel. Eigenlijk, voor het aantal wijnen dat wij verkopen, een te kleine oppervlakte. Al meer dan twee jaar staat er een winkelpand twee deuren verderop te huur, en van het één kwam het ander. We gaan verhuizen! Een groter pand met heel veel mogelijkheden. We hopen na een -voor ons- grote verbouwing de deuren tussen 1 augustus en 1 september open te gooien.
Dit is ook het moment om het assortiment opnieuw tegen het licht te houden. We verkopen wijnen uit 13 verschillende landen. Voornamelijk uit de oude wereld (dat is in wijntermen grofweg Europa met een beetje erbij). Met natuurlijk; je raadt het al, een voorliefde voor Portugese wijnen. Het aanbod Portugese wijnen zal dan ook aanzienlijk blijven. Er zijn zelfs nog pallets met nieuwe wijnen onderweg.
Afgezien van de oude wereld, heb ik ook voorkeur voor kleinschalige wijnbouw. Eventueel in combinatie met biologische en duurzame wijnbouw. Biologische wijn is kort door de bocht: wijn gemaakt van druiven die zijn verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Daarnaast heb je nog biodynamische wijnen, deze gaan nog een stapje verder waarbij rekening wordt gehouden met meerdere omgevingsfactoren. Er zijn overigens veel wijnboeren die (nagenoeg) biologisch werken, alleen geen biologisch keurmerk hebben. Een keurmerk kost geld en mocht je ooit in moeten grijpen -dat betekent echt niet direct dat je al je druiven vol met gif spuit- moet je wel de mogelijkheid hebben om in te grijpen. Het blijft toch een bedrijf waar mensen van moeten leven.
Voor biologisch wijnen moet ik voornamelijk uitwijken naar andere wijnlanden dan Portugal. De noodzaak van biologische wijn is nog niet helemaal geland bij de meeste wijnmakers in Portugal. Landen als Italië, Frankrijk en Spanje zijn een stuk voortvarender in het uitrollen van een biologische wijncultuur.
Sterker nog, enkele maanden geleden nam ik deel aan een online wijnproeverij met producenten uit verschillende landen. Vele honderden wijnhuizen waren vertegenwoordigd. Ik sprak zelf met een dertigtal wijnboeren uit Frankrijk en Italië. Allemaal hadden zij een biologisch keurmerk. Bij de Portugese vertegenwoordiging was de spoeling dunner. Hier sprak ik met 15 wijnboeren, groot en klein, waarvan niemand biologisch werkte of een keurmerk had…
Toch is er wel beweging hier en daar. Het is pril, maar ik heb vertrouwen dat Portugal de komende jaren de richting van biologische wijn weet te vinden. Ook het belang van het keurmerk, afgezien van het feit of de wijnboer wel of niet biologisch werkt. De reactie van een bevriende Nederlandse wijnhandelaar in Portugal op de vraag; “Hoe kijk jij aan tegen het biologische wijnlandschap van Portugal?” was kort en krachtig: “komt nog”.
Een andere trend in het wijnlandschap is alcoholvrij. Ook deze ‘’wijnen’’ zullen in de nieuwe winkel meer aandacht krijgen. Portugal is mijn inziens misschien wel het laatste land dat overgaat op de productie van alcoholvrij. Ik vroeg dezelfde bevriende wijnhandelaar hoe het staat met de productie van alcoholvrij. Zijn reactie was wederom kort en krachtig: ‘’no chance!’’
Enfin, dat daar gelaten. De Portugese wijnliefhebber hoeft zich in ieder geval niet te vervelen in de nieuwe winkel. Want we hebben zeker 80 verschillende Portugese wijnen. En dan hebben we de Port nog niet eens meegeteld, wat eigenlijk ook gewoon wijn is. Maar daar later meer over.
Bij dit Portugese aanbod zitten overigens wel een aantal wijnen met een Business&Biodiversity keurmerk. Een soort van biologisch 2.0 waarbij ook rekening gehouden wordt met de biodiversiteit van de wijngaard met respect voor natuur en cultuur.
Wat betreft de wijnwereld in Portugal, deze krabbelt wel weer op na de pandemie. Zover ik weet zijn er een aantal wijnhuizen onderdeel van de bank geworden. Maar de meeste bedrijven zijn dermate gezond om deze crisis te overleven. Ik krijg nog wat flessen met kurk aangeboden terwijl ik deze normaal met schroefdop heb. Sommige wijnproducenten hebben gekozen om alleen of eerst voor de binnenlandse markt te bottelen, en de binnenlandse markt wil kurk.


Maar als dat alles is, dan kunnen we hopelijk snel onder het genot van een glas Portugese wijn (dat dan weer wel) terugkijken op een roerige periode waarin alles anders was. Misschien zelfs weemoedig denken aan de periode voor deze bizarre situatie. En dat mijn lieve bloglezers, brengt mij terug naar de naam van mijn eerste wijnwinkeltje. Een klein winkeltje met alleen maar Portugese wijnen, genaamd Wijnwinkel Saudade. Met goede moed, een kop vol Saudade en een hart vol verlangen richting de toekomst.
De volgende keer gaan we weer een wijnregio behandelen. Namelijk de Minho. De thuisbasis van de groene wijn.
Remmer is eigenaar van het Woerdens Wijnhuis en werkzaam geweest in de Portugese wijnwereld. Verder verzorgt hij wijnproeverijen, cursussen en wijnevenementen als de WIJNHall.