Paço Episcopal do Porto

Naast de meest gangbare en/of voor de hand liggende bezienswaardigheden in Porto, zijn er ook minder bekende plekken die het bezoeken meer dan waard zijn. Het Paço Episcopal do Porto is er daar één van. Misschien denk je dan gelijk dat het ergens aan de rand van de stad staat, maar niets is minder waar. Het ligt pal naast de Sé do Porto en domineert daardoor mede de skyline van de stad.

Tijdens ons laatste bezoek aan de stad stond een bezoekje aan dit paleis al op de planning. Door het slechte weer bezochten we het echter al op dag één. Het was een welkome plek om even aan de hoosbuien te ontsnappen. Helaas was de duisternis van buiten binnen ook nog terug te zien. Maar stel je de pracht en praal eens voor op een zonnige dag, als de zonnestralen door de vele ramen naar binnen vallen! We waren één van de weinige bezoekers op dat moment. Of dat door het weer kwam of een andere reden had, geen idee…? Maar we konden op ons gemak rondkijken.

Paço Episcopal do Porto

Als je voor de kathedraal staat en naar rechts kijkt, zie je een enorm wit gebouw (dat al van ver te zien is). Het valt zeker op en wekt enige nieuwsgierigheid vanwege de vele ramen. Aan de voorzijde bevinden zich namelijk aan beide kanten van de monumentale deur, met een afgeschuinde boog en ornamenten in de vorm van bloembladen, twee verdiepingen met zes ramen per verdieping, geheel symmetrisch.

Het paleis is de voormalige residentie van de bisschoppen van Porto en een belangrijk voorbeeld van laat barokke en rococo architectuur in de stad. Het oorspronkelijke Paço Episcopal do Porto werd gebouwd ergens in de 12de of 13de eeuw. Dit blijkt uit enkele architecturale overblijfselen, zoals ramen in romaanse stijl, die zich nog steeds in het huidige gebouw bevinden.

Paço Episcopal do Porto

Het paleis staat op een hoog punt van de stad en heeft een rechthoekig plan, dat gebouwd is rond een centrale patio. Verder heeft het regelmatige verhogingen, verspreid over drie verdiepingen van verschillende hoogtes, om de grote oneffenheden van het land te overwinnen. In de 16de en 17de eeuw werd het paleis aanzienlijk vergroot. Oude tekeningen laten zien dat het in die tijd bestond uit een reeks gebouwen met torens, zoals typisch was voor de architectuur van Portugese herenhuizen uit die tijd. Het gebouw werd zwaar beschadigd tijdens het beleg van Porto. Het huidige paleis is echter het resultaat van een ingrijpende verbouwing/renovatie in de 18de eeuw, waardoor het een gebouw in barokstijl is geworden.

Paço Episcopal do Porto

Het gebouw werd tot de 19de eeuw gebruikt als residentie voor de bisschoppen van de stad. Veel later, tussen 1916 en 1956, toen de bisschoppen het paleis niet meer bewoonden, deed het paleis dienst als zetel/stadshuis van de gemeente Porto. De voorgevel van het paleis is wit met drie rijen ramen en een centraal portaal in donker graniet. De kozijnen van de hogere rij ramen zijn uitgevoerd in verschillende Rococo stijlen. Het hoofdportaal heeft een balkon met daarop het wapen van bisschop Rafael de Mendonça, die het renovatieproject in de laatste decennia van de 18de eeuw voltooide.

Paço Episcopal do Porto

Als je het paleis binnenkomt ga je door een lange vestibule die leidt naar de trap (toegeschreven aan de Italiaanse kunstenaar Nicolau Nasoni). Toch wel het hoogtepunt van het interieur! De monumentale trap, in verschillende warme tinten, bestaat uit een eerste trap gevolgd door een U-vormige trap. Deze trap leidt weer naar een barok portaal met wederom het wapen van bisschop Mendonça. De ruimte is geheel bedekt met stucwerk en schilderijen met medaillons en kransen met een neoklassieke invloed, elementen die perfect harmoniëren met de barokke structuren, uitgevoerd in de 18de en de 19de eeuw.

In dezelfde eeuw werd er een prachtige glazen koepel toegevoegd in het plafond, die voor veel licht (vooral op een zomerse dag) in het interieur zorgt. De andere ruimtes van het paleis zijn minder artistiek versierd, maar nog steeds imposant. Hier vind je een groot aantal schilderijen, waaronder een lange reeks portretten van de bisschoppen van Porto. Een van de zalen is de troonzaal, waar tijdens officiële ceremonies de inhuldiging van de bisschoppen plaatsvond. Het wordt ook wel de “Rode Kamer” genoemd, verwijzend naar de kleur van goddelijke liefde.

De route leidt bezoekers via de beroemde trap naar een opeenvolging van zalen, waar representatieve stukken uit de collectie worden tentoongesteld. Een ander hoogtepunt van het bezoek zijn de prachtige uitzichten over de stad! Kaartjes voor een bezoek aan het Paço Episcopal do Porto kosten €3 per persoon. Ook kun je combinatie tickets à €5 kopen, voor entree van het paleis en de kathedraal samen (koop die vooral).

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 18:00 uur.
Zondags gesloten.

* Terreiro da Sé SE, Porto, Portugal