Bijzonder slapen: Palácio Belmonte

Er zijn van die plekjes die eigenlijk net buiten je bereik liggen… Het prachtige Palácio Belmonte in Lissabon is er daar een van. Voor mij dan in elk geval. En toch kon ik het niet laten er een kijkje te nemen tijdens mijn laatste bezoek aan de hoofdstad. Gewoon even wegdromen, te midden van alle drukte en bedrijvigheid van de stad. Hier kom je volledig tot rust na een enerverende dag sightseeing!

Deze voormalige residentie van een adellijke familie dateert al uit 1449. Het werd gebouwd op de top van oude versterkte Romeinse- en Moorse muren, waardoor het het oudste paleisachtige gebouw in Lissabon werd. Vasco da Gama werd hier ontvangen na zijn triomfantelijke terugkeer uit India. Meer dan 3.800 blauw-witte Portugese azulejos (uit de 18de eeuw) bedekken de muren, aangevuld met dromerige fadomuziek. Ik had het gevoel alsof we het hele paleis voor onszelf hadden, alsof we de levende geschiedenis van de muren inademden. In 1640 breidde de familie het gebouw uit waardoor het Palácio zijn huidige uiterlijk kreeg.

Palácio Belmonte

In 1997 werd het Palácio Belmonte geclassificeerd als een nationaal monument. Voordat het zijn deuren voor het publiek opende, onderging het een grootscheeps renovatieproces (dat zes jaar duurde) met als opdracht om de ziel en ambiance van het oude paleis te behouden, maar met een modern tintje. Je vind dit 5 sterren guesthouse midden in de oude volkswijk Alfama. Letterlijk op een steenworp afstand van het (eveneens prachtige) Castelo de São Jorge. Een oase van rust midden in de stad. Een perfecte mix van cultuur en geschiedenis maar dan met verscheidene hedendaagse voorzieningen.

Palácio Belmonte

En dat is ook gelijk een van de pluspunten van deze accommodatie, de rust. Er zijn hier geen televisies, wel hebben ze een bibliotheek waar je heerlijk relaxed een goed boek kunt lezen. Eventueel onder het genot van een lekker drankje. Er zijn verschillende terrassen met een fantastisch uitzicht over de stad en de elf suites (allemaal vernoemd naar prominente Portugese individuen) zijn allen geheel uniek. De Bartolomeu de Gusmão Suite is bijvoorbeeld gelegen op de top van een van de Moorse torens en heeft vier verdiepingen plus een eigen terras. De Fernão Mendes Pinto Suite heeft een originele Romeinse muur die de aardbeving in Lissabon overleefde. Maar mijn persoonlijke favoriet blijft toch de Ricardo Reis Terrace Suite. Muren vol eeuwenoude azulejos, what’s not to love?!

Palácio Belmonte

Natuurlijk heeft het alle voorzieningen, behalve dan liften of televisies, die je bij een 5 sterren hotel/guesthouse kan verwachten. In de beschutte courtyard ligt te midden van veel groen een heerlijk (bescheiden) zwembad. Voor een verfrissende duik of hier lounge je, even weg van de drukte van de stad, heerlijk rustig onder de citroenbomen. Of neem aan het einde van de dag, met een glaasje wijn, plaats op het terras met uitzicht over Alfama en de Taag, puur genieten!

Palácio Belmonte

Stap door de grote rode deuren en er wacht je een andere wereld. Wil je meer lezen over de geweldige geschiedenis achter dit speciale plekje? Dat kan hier! Kan je niet wachten om je eigen oase van rust te boeken? Klik dan hier.

* Páteo Dom Fradique 14, Lisboa