Palácio da Bolsa

Soms zijn er bezienswaardigheden waar je van tevoren geen hoge verwachting van hebt. Waar je over twijfelt of je ze wel in je vakantieprogramma wilt opnemen. Dat had ik bij het Palácio da Bolsa in Porto. Het leek me een prachtig pand, maar de entree leek me nogal fors (acht euro voor een rondleiding) en op internet las ik bovendien dat je binnen geen foto’s mocht maken! En laat ik dat nou net zo leuk vinden! Twijfelgevalletje dus. Maar toch liep ik er afgelopen april naar binnen. Gelukkig maar!

Passeio das virtudes

Het waren de Portugese weergoden die me naar het Palácio da Bolsa brachten. ’s Ochtends liepen we heerlijk op ons gemak, maar met één oog op de lucht en een paraplu in de hand, ons hostel uit. Al slenterend van Praça de Guilherme Gomes Fernandes naar beneden richting Cais da Ribeira besloten we de kleine straatjes in te duiken. Hhmm, misschien toch leuker als het zonnetje schijnt?! Al kwam er af en toe nog een zonnestraaltje tussen de wolken door. Uiteindelijk kwamen we via Passeio das Virtudes bij Largo de Artur Arcos (mooie street art) bij de rivier aan. En toen barstte het los. We moesten heel snel onder de paraplu duiken om niet totaal weggehageld (ja, inderdaad, hagel) te worden. Die ging iets later over in een forse regenbui.

Palácio da Bolsa

Gelukkig stonden we om de hoek van het Palácio da Bolsa , dus hup naar binnen. Er waren meer mensen op het idee gekomen te schuilen voor de regen, dus het was best druk. Na geïnformeerd te hebben bij de balie bleek dat je tegenwoordig wel foto’s mag maken. Jeuh! In ruil voor een dak boven ons hoofd, de kans om mooie plaatjes te schieten en wat nieuwe kennis op te doen betaalden we de acht euro voor de rondleiding. Naar ons idee moesten we te lang wachten op een Engelstalige gids, dus dan maar met de Spaanse variant over tien minuten mee, dat gaat ook prima.

Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa is een gebouw uit de late negentiende eeuw. Het werd gebouwd door de Associação Comercial (de Commerciële Associatie) van Porto. Bolsa betekent beurs, dus letterlijk vertaald heet het het Paleis van de Beurs. Het is in neoclassicistische stijl gebouwd en staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Tegenwoordig dient het niet langer als beursgebouw, maar wordt het gebruikt voor culturele, sociale en politieke evenementen. En als toeristische trekpleister dus.

Zodra je binnenkomt in de enorme patio met koepeldak en tegelvloer krijg je al een beetje een idee wat je te wachten staat. Onze korte rondleiding leidde door verschillende zalen, zoals de Sala Dourada, de Sala do Tribunal en de bibliotheek. Het hoogtepunt kwam echter aan het einde van de rondleiding, de Salão Árabe, oftewel de Arabische zaal.  Deze werd gebouwd tussen 1862 en 1880 door de architect Gustavo Adolfo Gonçalves e Sousa. Deze zaal is volledig ingericht in de exotische Moorse Revival stijl, helemaal hip in de negentiende eeuw. Er is geen stukje niet rijkelijk versierd. Nu wordt de Arabische zaal nog altijd gebruikt als ontvangstruimte voor VIP’s en staatshoofden tijdens een bezoek aan Porto.

Palácio da Bolsa

Aangezien het een regenachtige dag (met hier en daar een opklaring) was, hebben we dit ochtendbezoek aan het Palácio da Bolsa gecombineerd met een bezoek (plus rondleiding) aan het Mosteiro da Serra do Pilar en een Port proeverij aan het einde van de middag. Prima geregeld!

Goed om te weten: je krijgt 50% korting op de entree met de Porto Card. Wil je meer weten en zien kijk dan op de website.

Openingstijden:
april t/m oktober – dagelijks van 09.00 tot 18.30 uur
november t/m maart – dagelijks van 09.00 tot 12.30 en 14.00 tot 17.30 uur.