Panoramisch Palmela

Zo’n 40 kilometer onder Lissabon, in het district Setúbal, vind je Palmela. Prachtig gelegen in één van de uitlopers van het gebergte Serra da Arrábida. Tegen een heuvel, met als kers op de taart het kasteel dat bovenop die heuvel prijkt. In de 12de eeuw werd Palmela op de Moren heroverd door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques. Met zijn steile geplaveide straatjes met elegante witgekalkte huizen, is het een charmant stadje op een hoogte van zo’n 200 meter.

De naam van deze plaats komt van de Romeinse stichter, Cornelius Palma (Palmella).

Palmela

Castelo de Palmela

Allereerst natuurlijk het kasteel, dat op het hoogste punt ligt en van waar je de hele regio (tussen de rivieren Sado en de Taag) en zelfs het gebergte Serra de Sintra kan overzien. Het Castelo de Palmela staat op een hoogte van ruim 200 meter en biedt een panoramisch uitzicht rondom op de Serra da Arrabida, de wijngaarden beneden en dus de twee rivieren. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om de hoofdstad Lissabon te zien liggen!

De positie van Palmela is lange tijd een strategisch punt geweest en daarom bouwden de Moren daar een stevig fort op al bestaande Romeinse fundamenten. Vandaag de dag wordt het nog steeds beschouwd als een prachtig voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur. Het kasteel ligt op bijna 250 meter boven de zeespiegel.

Het kasteel, zoals het werd gebouwd na de herovering in 1147, is oorspronkelijk dus een Moors bolwerk.  Tegen de 12de eeuw werden de islamitische troepen verdreven en vanaf dat moment tot ongeveer de 15de eeuw diende het kasteel als een belangrijk Portugees militair bolwerk. Het werd echter zwaar beschadigd door de grote aardbeving van 1755… De imposante verdedigingswerken werden vervolgens herbouwd door monniken, die in het klooster bleven tot de afschaffing van religieuze ordes in 1834. Veel van Palmela’s 18de-eeuwse herenhuizen zijn gebouwd met stenen die na de aardbeving uit het kasteel werden geborgen.

Het kasteel is vrij toegankelijk om te bezoeken en het uitzicht te bewonderen. Plan je je bezoek rond lunchtijd? Maak dan een reservering bij Taverna o Bobo da Corte (in het kasteel). Verder zitten er wat leuke kleine winkeltjes en koffietentjes in het centrale deel van het kasteel.

Pousada de Palmela

In de 15de eeuw werd er dus door de monniken een klooster gebouwd binnen het kasteel. In dat klooster kun je vandaag de dag overnachten. Het is tegenwoordig namelijk een Pousada. Bij binnenkomst van het kasteel zie je links het kasteel en rechts de pousada liggen. Ze delen samen dezelfde heuveltop.

Palmela

Voorheen een klooster van de Orde van Santiago, genesteld in het middeleeuws kasteel, heeft de Pousada van Palmela de waardigheid van zijn vroegere gebruik behouden. De kloostergangen zijn nog volledig intact binnen de omringende galerij en worden nu gebruikt als een oase van rust en stilte waar de gasten van kunnen genieten. De voormalige kloosterkamers zijn nu zitkamers en de klooster eetzaal is nu de eetzaal van het hotel. De uitzichten vanuit je hotelkamer zijn geweldig! Wij hadden er graag een nachtje geslapen, maar voor onze data was er helaas een minimum verblijf van drie nachten… En zo lang waren we niet in de buurt.

Neem hier maar eens een kijkje.

Wijn

Een groot deel van de geschiedenis van Palmela is nauw verbonden met het belang ervan als wijnbouwgebied. De teelt van wijnstokken wordt al sinds de meest verre tijden beoefend, omdat de regio de juiste bodem- en klimaatomstandigheden heeft voor de productie van een grote verscheidenheid aan wijnen. Het staat ook wel bekend als «Terra Mãe de Vinhos» (moederland van de wijnen).

Palmela is dus een belangrijk wijnregio, waar uitstekende tafelwijnen worden geproduceerd, evenals de versterkte wijn die bekend staat als Moscatel de Setúbal (meer hierover volgt nog). De wijnbouw is de aanleiding voor de meest belangrijke festiviteiten van het stadje: de Festas das Vindimas die begin september plaatsvinden met verschillende optochten en shows. Palmela komt in die periode dan ook helemaal tot leven ter gelegenheid van dit jaarlijkse wijnfestival. Het is een belangrijke attractie in de regio als de lokale wijnproducenten hun producten aanprijzen en traditioneel geklede inwoners de straat op gaan om het feest te vieren. Naast het wijnfestival hebben ze ook het Festival QueijoPão e Vinho (Festival van Kaas, Brood en Wijn) in april. Met regionale lekkernijen.

Palmela

In het centrum van het stadje kun je een bezoek brengen aan Casa Mãe da Rota de Vinhos voor meer informatie, proeverijen en wederom regionale lekkernijen.

Daarnaast is Palmela ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de natuurlijke rijkdommen van het Arrábida National Park of een bezoek aan een wijnboerderij. Wij bezochten een hele fijne, daarover later meer!