Het verhaal over de chocalhos uit de Alentejo inspireerde mij vandaag voor een recept uit ditzelfde gebied: Pão Alentejano. Dit regionale brood staat ook wel bekent als pão de cabeça (door de typische vorm) of simpelweg pão caseiro. Het is een lekker stevig brood met een knapperige korst. Heerlijk met wat boter, Portugese kaas of sardientjes paté! Of gewoon om bij het avondeten de saus/sappen mee op te dippen. Lichtelijk bewerkelijk aangezien je twee dagen van tevoren met de de voorbereidingen begint, maar zo de moeite waard!
Pão Alentejano wordt gemaakt met zure gist en voor het bakken moet het deeg in vier tot vijf uur verdubbelen in volume. We gaan voor een stijve en dikke korst en een wat taaie compacte kern. Je kunt eventueel een beetje roggemeel toevoegen om het brood een meer donkere tint te geven.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Haha, groot gelijk! Ik eet bijna geen ander brood meer!
Goedenavond!
Welke bloem gebruik je nu het beste? En ook voor het moederdeeg? Er staat patentbloem in de tekst, maar bij de lijst ingredienten wordt over tarwebloem gesproken.
Dank je wel alvast!
Gr Gijs
Ik zou als basis tarwebloem gebruiken, met een handje patentbloem erdoor. Patentbloem zorgt ook voor luchtigheid en dat zoeken we niet bij dit brood. Het zou er puur voor de gluten bij gaan, maar je kunt het ook prima achterwege laten en alleen tarwebloem gebruiken.
Super! Bedankt! Dus ook voor het moederdeeg? 🙂
Ik heb de tekst in het recept wat aangepast, hopelijk is het zo duidelijker!
Je bebt geweldig haha, dank je wel! Hoe schrijf ik me in voor die nieuwsbrief? Leuke recepten uit Portugal zijn altijd welkom!
Ik heb je handmatig toegevoegd aan de lijst. Hierover krijg je een mail, om de aanmelding te bevestigen. Je kunt dan ook je voorkeuren aanpassen indien gewenst, ik heb je nu ingeschreven voor de wekelijkse update (er is ook een dagelijkse optie).
Ok toch nog een laatste vraag, als ik maar één brood wil maken, halveer ik het recept, toch? Geldt dat dan ook voor het moederdeeg (100g i.p.v. 200g)?
Jup! Alle ingrediënten simpelweg halveren. Behalve van het moederdeeg dat je maakt, dit blijft hetzelfde. Alleen gebruik je inderdaad maar 100 gram hiervan voor één brood ipv 200 gram voor 2 broden.
Ik heb een vraagje. In het recept staat: ‘Nu kun je ervoor kiezen om er zo’n 200 gram deeg af te halen en in de koelkast te zetten als starter voor je eventuele volgende brood.’ Hoe ga ik te werk met deze starter? Gebruik ik deze in de plaats van het moederdeeg?
Alvast bedankt.
Mandy
Dat klopt! Zo kun je eindeloos aan het brood bakken blijven en heb je altijd een goeie starter/moederdeeg. Want vers gebakken brood uit eigen oven blijft het allerlekkerste!
En haal je dit er dan af ná de 5 uur rijzen? Of daarvoor al?
De starter/het moederdeeg maak je twee dagen van tevoren. Hier haal je op de dag dat je gaat bakken 100 gram (voor één brood) af, de rest gaat terug in de koelkast. Bij die 100 gram moederdeeg gaan de rest van de ingrediënten om een brood te maken. Gebruik je al het moederdeeg voor het recept, dan kun je er na het rijzen wat deeg afhalen en afgesloten in de koelkast zetten. Niet verplicht!
Top! Ik heb het overigens nu een paar keer gemaakt en het is echt een heel goed recept, met de complimenten van mijn Portugese schoonfamilie. Bedankt! ?
Ik ga zelf binnenkort ook weer eens aan het bakken. De gist is al in huis.
Dus als het moederdeeg op is, hou je van het gerezen deeg dus ongeveer 100g apart voor één brood, toch?
Inderdaad! Wel eerst twee dagen afgesloten in de koelkast bewaren,voor je er weer een nieuw brood mee gaat bakken.
Misschien was dat het, ik probeerde het te vroeg. Het deeg was wat droog en rook nauwelijks nog naar gist..