Pão de Castanhas

Alweer het laatste kastanjerecept van deze maand. Na een zoet, een soep, een bijgerecht en een bacalhau gerecht, bakken we er vandaag een lekker brood mee. Ideaal voor als je de komende kerstmaand eens wat anders wilt serveren tijdens de borrel. Ook dit recept is weer super makkelijk te maken en wederom met weinig ingrediënten. Ik hoop dat ik weer een beetje een idee heb gegeven van de veelzijdigheid van de kastanje. Nog niet overtuigd? Volgend jaar november volgen er meer lekkere recepten!

Ingrediënten

500 gram bloem
200 gram kastanjes (gepeld)
350 ml kookvocht v/d kastanjes
15 gram verse bakkersgist of 5 gram gistpoeder
2 eetlepels rietsuiker
anijszaad

Bereiding

Verwarm je oven voor op 240 graden.

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan met 500 ml water en een snufje zout op. Hier gaan vervolgens een theelepel anijszaad en twee eetlepels rietsuiker bij, breng aan de kook. Doe er dan voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur koken. Schep ze uit het water en bewaar het kookvocht, laat ze iets afkoelen en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Snijd de kastanjes in stukjes van de gewenste grootte en zet opzij. Pak een ruime beslagkom en giet hier 350 ml van het kookvocht in (handwarm). Los je gist hierin op. Voeg vervolgens de 500 gram bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg nu een half uur rusten. Na een half uur kneed je de stukjes kastanje erdoor. Dek af met een schone theedoek en laat ongeveer een uur rijzen (op een warme plek).

Haal het uit de kom en druk op een lichtjes met bloem bestoven aanrecht de lucht er enigszins uit. Kneed het daarna in de gewenste vorm (groot, klein, rond, langwerpig, etc), dek af met een theedoek en laat nogmaals 30 minuten rusten.

Plaats een minuut of tien voor je je brood in de oven doet een bakplaat onderin de (voorverwarmde) oven. Bestuif je deeg met een beetje bloem en snijd het lichtjes in (diagonaal). Plaats het vervolgens op een andere bakplaat dan die je in de oven hebt staan. Vul een glas water en giet dit op de bakplaat in de oven en draai de temperatuur terug naar 210 graden. Plaats de bakplaat met het brood in het midden van de oven en bak in 30 à 40 minuten gaar en goudbruin.

Je kunt checken of je brood gaar is door het voorzichtig uit de oven te halen (pas op: heet!) en op de onderkant te kloppen. Klinkt het hol, dan is je brood klaar. Is het brood klaar maar niet goudbruin? Zet hem dan heel kort even terug in de oven op de grillstand. Haal het brood zodra het klaar is uit de oven en laat minimaal tien minuten afkoelen op een rekje. Lekker met een lik Portugese boter!

Bom apetite!

Variatietip: voeg ook eens een handje krenten of rozijnen toe aan het deeg!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.