Pasen in het Rome van Portugal

We hangen uit het raam van het Braga Truthotel (ja, rare naam ja…). We proberen in de verte de eerste tekenen van de processie te zien. We horen een raar geluid, zien vlammetjes in de verte, zien de mensen beneden in de winkelstraat onrustig bewegen, terwijl ze allemaal ongeduldig dezelfde kant op kijken. Het spektakel begint.

De week voor Pasen heet in Portugal, net als in Spanje, Semana Santa, oftwel de Heilige Week. Nergens in het land wordt er zo veel aandacht besteed aan deze week als in Braga, ook wel het Rome van Portugal genoemd, omdat het de stad is met de meeste katholieke kerken per vierkante meter.

Hier moet je dus zijn als je een echt paasgevoel wilt hebben. De week staat bol van activiteiten, zoals de processie die ik zag in Braga. Het was de “Ecce homo” processie, waarin de veroordeling van Jezus centraal staat. Heel indrukwekkend om de stoet aan figuren voorbij te zien trekken die horen bij het verhaal: deelnemers aan het laatste Avondmaal, de hogepriester, de Romeinse soldaten die Jezus arresteerden, de rouwende vrouwen… Daarnaast de loodzware beelden die vanuit de kerk worden meegedragen door de straten van de stad.

Het meest onder de indruk was ik echter van de figuren die voorop liepen in de stoet, de zogenaamde farricocos: gekapte mannen op blote voeten, met vuurkorven bij zich op lange palen. In de vuurkorven branden dennenappels, die in manden worden meegedragen door andere farricocos. Van oudsher dienden deze mannen om in de straten van de stad aan te kondigen dat er een veroordeelde crimineel aankwam. Onderweg werden de misdrijven van de veroordeelde geroepen naar het volk. Nu doen ze soort van hetzelfde, behalve dat ze de misdrijven van Jezus niet roepen. Wel gebruiken ze zwarte ratels om het publiek op de hoogte te stellen.

De “Ecce homo” processie is één van de zeven processies die in Braga tussen 28 maart en 3 april worden gehouden. Naast de processies zijn er ook concerten, exposities, rondleidingen en straattheater. Kortom, als je Braga wilt bezoeken: kom in de week voor Pasen. Kijk op de site voor alle informatie. En als je niet naar Braga gaat, kijk dan alsnog naar de site, want er staan hele mooie foto’s op van vroeger! De foto boven het artikel is een van de Honorable Mentions in de foto competitie die elk jaar plaatsvindt rondom deze speciale dagen.