Passeite: Kanjers!

Normaal gesproken oogsten we met veel vrijwilligers uit alle werelddelen. Maar dit jaar bleef mijn Workaway inbox voor oktober vrij leeg, op een enkeling na, die ik meestal dan weer snel kwijt was omdat ik niet zo snel ben met reageren op de verzoekjes…

Het is net een online datingsite: Hoe oud is de vrijwilliger, wat brengt de persoon met zich mee aan ervaring, wat voor een persoonlijkheid en wat kunnen wij in ruil teruggeven. In de loop der jaren heb ik inmiddels geleerd dat ons werktempo zeker niet die van velen is en dat we dat ook niet mogen verwachten. Maar er zitten soms types tussen, die je direct weer terug de bus op kan zetten en er zijn er ook die vrienden voor het leven worden. Ik vind het dus een bijzonder leuk experiment en tof om onze passie over te brengen en mensen te inspireren.

Passeite: Kanjers!

Maar dit jaar zit de puf er bij mij niet in. Ik heb een zwaar jaar, waar ik wellicht nog wat over zal schrijven in een later stadium. Om dan nieuwe mensen op sleeptouw te nemen en alles te moeten uitleggen, terwijl je zelf alle energie die er nog is moet gebruiken voor de fysiek zware arbeid… Dus besloot ik een beroep te doen op mijn vrienden netwerk. In de loop der jaren heb ik een Nederlands, Internationaal en Portugees clubje van geweldige mensen om me heen. Vooral de Nederlandse meiden zijn geweldig.  Echt kippenvel over mijn hele lichaam hoe deze meiden voor ons klaarstonden na mijn oproep. Zo had ik in Lia Bos en hondje Yara een ware tractor-chauffeuse/coach. Cila en Ana kwamen zelfs uit Nederland over en zorgden vooral bij de lokale mannenkroeg voor wat bijzondere blikken.

Monique van B&B Vida Verde stond paraat evenals Marit en kids (uit de buurt en verantwoordelijk voor onze huidige schapen). Onze lieve Bela en Lena (Portugese familie en Russische vriendin) en verder toffe nieuwe ontmoetingen van Nicole & Leon en Marianne & Jan en zoals ieder jaar een weekend met de familie Oliveira van “Hello Portugal”, Sabine & zoon Sem van B&B Rio Alta en uiteraard ook (met een hoop lekkere baksels) Jeanette (Quinta dos Pernobes) en Nouschka  (Casa das Flores).

In de laatste dagen ging mijn man zwaar door zijn rug en lag dus enkele dagen plat, maar dankzij deze hulptroepen liep alles toch vlotjes en met een supervibe. En superhandig dat Nicole massagetherapeut bleek te zijn!

Het fijne van team Holland is toch vooral het begrip voor ondernemen in het buitenland en steun in je eigen taal als je even niet lekker in je vel zit. Ja, die olijfpluk heeft hele mooie therapeutische gesprekken opgeleverd. Zoveel liefde heeft er nog nooit in onze olie gezeten. Deze afleiding, gezelligheid en bovenal hulp was precies wat ik nodig had!

Ook had ik bijzonder bezoek van onze trouwfotografen Kerry & Luis uit 2011 “Piteira Photography die ook vanwege Covid-19 dit jaar weinig tot nauwelijks werk hadden en dus een mooie rapportage konden maken van ons bedrijf en onze oogst. Ik wacht met spanning op de mooie foto’s en het was geweldig om weer wat tijd met hun door te brengen.

Helaas is de oogst maar de helft van wat we normaal doen aan capaciteit vanwege slechte omstandigheden tijdens de bloei dit jaar en zijn we nu op zoek in de meer noordelijke regio’s voor aanvulling. Volgende week dus “on the road” op zoek naar olijven die we kunnen plukken terwijl de kerstpakketten alweer getapt dienen te worden, de samples naar laboratorium moeten en de olie gefilterd in de tanks . Deze tijd van het jaar is fantastisch, maar super hectisch. Hoor je dus even niks van mij, via de email of telefoon, dan weet je waarom!

En voor mijn helden en heldinnen: Kanjers, bedankt!