Passeite: Oogst

Het is lang geleden dat we zo laat begonnen met oogsten. Vroeger toen de familie nog niet zoveel wist over kwaliteit en maken van olijfolie gebeurde het wel, want toen plukten we wanneer iedereen hier in de omgeving begon, ofwel te laat. Gefermenteerde olijfjes, door olijfvlieg opgegeten olijfjes, dat is hier een beetje de gangbare olie die geproduceerd wordt. Die smaakt wat zoeter en heeft nauwelijks pittige of bittere afdronk.

Dat we vroeger willen plukken betekend ook dat we een olijfpers moeten vinden die ook wat eerder opent en deze maand net als altijd is het weer strijd. Geen pers die open wil hier, want: het regent dus de boeren uit omgeving plukken nog niet”. Gelukkig hebben we een nieuwe hier in de buurt die het wel snapt en ook grote partijen opkoopt uit de Alentejo waar ze al lang begonnen zijn. Helaas had hij net toen we de pluk waren ingegaan een probleem waardoor hij niet kon persen. Sta je dan met je olijven… veel rondbellen en 3 uur later gelukkig de oude bekende pers gevonden die wel wilde en konden we dus gisteren onze eerste liters persen…

Een ander leuk feitje is dat we een nieuwe machine hebben die ons werk tot zover sneller werkt. Het is een net die als een paraplu om de boom gaat. Geen gesjouw meer met 10 meter brede en zware netten waar mensen vaak per ongeluk op de olijven trappen. Daarnaast hadden we minstens een team van 6 mensen nodig waar we nu met zijn drieën kunnen oogsten. Iets waar we 2 dagen over deden hadden we nu binnen 6 uur voor elkaar met minder mensen. De tractor en dus emissies draaien nu wel meer maar dat ga ik weer compenseren met de schaapjes die straks mijn onkruid wieden. Plus we oogsten nu meer in ene keer waardoor we weer minder ritjes naar de pers hebben en zo hebben we, denken we economisch de beste keuze gemaakt.

Passeite: oogstmaand | Saudades de Portugal

We wilden de machine met name door het gebrek aan planning en daarbij uitdaging om hulp te vinden die we nodig hebben. Vrijwilligers, familie, vrienden. Vrijwilligers willen graag van te voren kunnen plannen en helaas is dit in ons vak echt pas te zeggen enkele dagen voorafgaand. Het communiceren van de planning en informeren van contacten wanneer ze wel/niet kunnen komen is al bijna een baan op zich. Druk dus in huize Passos en daarom een wat korter blogje dan normaal, morgen namelijk weer lekker aan de pluk!

Volgende maand kan ik dan hopelijk wat meer vertellen over de kwaliteit en kwantiteit van de oogst en een terugblik op de inmiddels beruchte “ladies harvest”

Ate Proxima!

Marije