Passeite: Aan de Oogsttafel

Het is een enorme logistieke organisatie, oogst.. Het is de mooiste tijd van het jaar, maar met veel stress. Allereerst hebben we de verschillende soorten en de verschillende methodieken om te plukken. Sommige bomen lenen zich voor een pluk met pneumatische schudders en trillers en het vangnet op de tractor, maar andere gaarden zijn oud en hier moeten de groene netten onder de boom en wordt er veel handmatig geplukt.

In alle gevallen moeten we minimaal 400 kilo per dag te pakken hebben voor de pers. De pers is ruim een uur verderop, omdat in onze streek helaas de persen of te laat opengaan of het slecht met de hygiëne en kennis gesteld is. En een eigen pers Marije? Jaha, die willen we graag maar ik heb even geen +/- 200.000 euro beschikbaar voor een dergelijk project en nog zeker niet de juiste plek ervoor gevonden die daadwerkelijk te koop is (ja, er is wat frustratie, leuk voor een andere blog).

Dit jaar lijken we wel BOP, bekende olijf plukkers want dagelijks komen er mensen langs of bellen met een zielig verhaal over hoe de prachtige gaard niet geplukt kan worden omdat (klein)zonen/dochters niet willen/kunnen en de lichamelijke conditie van de eigenaren zodanig zijn dat ze niet meer instaat zijn om het te doen. Geweldige kansen om volume te vergoten zonder grote investeringen zul je dan denken… uiteraard, maar vergeet niet dat we A: een olijfvlieg jaar hebben en merendeel van dit soort gaarden onbehandeld en dus volledig aangevreten zijn, OF, nooit gesnoeid, gemaaid en je dus in een warboel van takken, bramen en onkruid terechtkomt waar je je materieel aan stuk maakt.  We zeggen in de regel graag JA maar vaker dit jaar komt de Sorry, maar NEE naar voren. Ik kan namelijk geen Vergine olie maken, de kosten wegen niet op tegen de baten. Niemand (van jullie) namelijk, koopt Vergine… Tenminste dat denken jullie… maar supermarkten staan van vol van Extra Vergine die eigenlijk Vergine is… zucht…

Het is gewoon een simpel rekensommetje.. kostprijs van oogst VS prijs die consument wil betalen en dan is een onbehandelde prachtige antieke gaard met hoge bomen waar we minimaal met 6 man 6 dagen aan plukken gewoonweg niet rendabel. En dan hebben we het niet over betaald personeel, neuhhh dan zijn het enkel enthousiastelingen die wij leren oogsten en alles uitleggen over de business in ruil voor een heerlijke slaapplek en fantastisch eten. Maar dat kost ook geld en vooral veel van onze tijd.

Het “eten” hebben we dit jaar uitbesteed aan ons restaurant personeel en dat blijkt wel een fijne zet. We hoeven na de pluk dus alleen maar met de kindjes bezig te zijn en niet met eten en afwas voor 10+ man.

Maar goed, van de week hadden een pareltje te pakken. Een gaard volledig vol met Galega (=olijfvlieg trouble) en in 5 jaar nooit wat aan gedaan maar volledig gaaf… geen vlieg erin.. en dit slechts 15 km van ons vandaan. Een relatief jonge / groende pluk en een percentage van 15% is de uitslag. De kop is eraf en ziet er goed uit na al onze effort en doorzettingsvermogen.

Naast dus de selectie van gaarden en oogsten van onze eigen olijfjes staat deze maand in het teken van vrijwilligers.. Mensen die een dagje willen mee plukken, Workawayers, vrienden, oud collega’s.. het is een in- en uitloop in ons dorp. We hebben 6 slaapplekken en deze worden dus ook constant gebruikt. Alle nationaliteiten zitten ‘s avonds aan tafel, Portugees, Duits, Hongaars, Italiaans, Nieuw Zeelands, Engels en ga zo maar door. Olijfplukken verbroederd maar klokslag 9 kruipt iedereen zijn mandje in, doodop na een dag op de Quinta… en ik? Ik stuur factuurtjes, regel de aankomst van zeilboot  Gallant in Scheveningen, bestel 2 pallets nieuwe flessen, manage nog wat emails, een stationary voor HelloPortugalWeddings (jawel grafisch design doen we ernaast om wat extra’s te verdienen want voor die pers moeten we hard sparen 😉  ) en puzzel met onze chefs over het wintermenu en schrijf deze blog en hou de statistieken bij van de oogst en gooi wat plaatjes op de socials. Energie voor drie want ik zit in de favoriete tijd van het jaar: OOGST!

Oogsttafel

Volgende maand nog meer feitjes en foto’s tijdens een EPIC oogstdag met wel heel speciale dames.