Passeite: Portugese Producten per Zeilboot

Zoals jullie weten zijn we al aantal jaar druk met het uitrollen van een zeil coöperatie. Om een statement te maken dat logistiek duurzaam is, maar vooral ook mogelijk. Ik heb de naam veranderd nadat ik me tijdens de Covid-19 irriteerde aan de houding van de politici in Europa… het draaide weer om ikke, ikke. Terwijl ik blijf vinden dat we met gezamenlijk belang en samenwerken veel verder kunnen komen. Het schip met alle partijen betrokken in deze logistieke keten bewijst dit keer op keer.

In Augustus hebben we weer lading aan boord gezet in dit maal de oude vertrouwde vissershaven van Afurada, Porto en deze keer kon de reis weer afsluiten met een bezoek aan Scheveningen.

Normaal gesproken en vanuit de visie met minder emissie vlieg ik dus alleen uit noodzaak. Maar dit jaar zou ik naar Nederland moeten voor de AD- supermarkt olijfolie test, die helaas door Covid werd uitgesteld naar een moment dat ik fysiek niet meer in Nederland kon zijn. Vlieg vouchers in mijn zak en de Gallant onderweg en een vervelende situatie van één van mijn naasten ben ik toch een weekje op en neer gevlogen.

Nederland in Covid-19 fase voelde als chaos… Het verschil met Portugal is enorm en een ware cultuurshock. Ik merk dat hoe langer ik weg ben, hoe groter de verschillen zichtbaar worden.  Niemand droeg maskers, de horeca en ontsmetting procedures zoals Portugal die aandraagt zijn ongekend.  Aan de ene kant prettig omdat de ondernemer toch vrijheid heeft maar aan de andere kant voelde het minder veilig. En zeker met een oogst in het vooruitzicht was ik super voorzichtig en bleef ik bij de mondkapjes en handelingen zoals ik ze in Portugal gewend ben.

Het lossen van schip ging dan ook wat anoniem, omdat ik niet teveel mensen aan de kade wilde, maar desalniettemin super bijzonder weer om al onze goederen de kade op te dragen en de blije gezichten van mijn klanten en ondernemers te zien. Ook was er eindelijk de mogelijkheid voor mij en mijn moeder een stuk mee te zeilen naar IJmuiden waar het schip nu op kade staat voor onderhoud en keuringen alvorens weer te starten met de volgende reis. Zo indrukwekkend, die zware zeilen hijsen en puur met de wind naar een volgende stemming genavigeerd te worden.

De kers op de taart was wel onze nieuwe Passeite verkoopkanaal van Martine van ‘de Smaak Boutique – Fromagerie’ die speciaal voor bezorging via schip heeft gekozen én geweldige Portugese delicatessen en aardewerk verkoopt in het mooie centrum van Delft. En deze blog/platform was de link tussen onze samenwerking. Hoe bijzonder is dat?

Women in Olive Oil

Buiten het aanpassen aan ons nieuwe bestaan zonder restaurant en vast inkomen om, ben ik sinds de Covid al enige tijd actief in een nieuwe community welke hopelijk omvormt tot een stichting of associatie. Verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, streven naar duurzame olijf industrie en elkaar helpen en verbinden zijn enkele speerpunten van WIOO. Of je nu hobby-boerin bent, professioneel proever, chef of werkt als importeur, alle dames met een liefde voor de olijfindustrie zijn welkom. En voor het eerst heb ik dames leren kennen die mijn uitdagingen snappen, die tips geven en die ik tips kan geven. Enorm gaaf om een aantal zoom-meetings met meer dan 40 vrouwen uit alle hoeken van de wereld te doen en merken dat je op juiste pad zit.  Het geeft me energie, die ik goed kan gebruiken om positief te blijven na dit lastige jaar. Ben jij overigens actief in de industrie of wil je actief worden in deze industrie meld je dan gerust bij mij en dan help ik je verder in het netwerk. Neem ook eens een  kijkje op de website.

Passeite: Portugese Producten via zeil

Farm Tours en Oogst

De jaarlijkse oogst gaat deze week starten en ik geloof niet dat ik veel vrijwilligers en gasten zal ontvangen gezien alle negatieve reisadviezen en restricties. Het zal dus een hele taaie tijd worden, met hele lange dagen voor mijn man en mij.  Gelukkig zijn er een aantal vrienden in de buurt die kunnen helpen en ook andere expats die willen leren, waardoor we een klein beetje extra steun hebben. Mocht je ondanks Covid-19 toch willen komen helpen, dan horen we dit uiteraard graag!

Passeite: Portugese Producten via zeil

Volgende maand horen jullie in ieder geval de resultaten van dit seizoen. Mocht je niet kunt wachten houd dan onze sociale media kanalen in de gaten.