Recept: Pataniscas de Enchidos de Porco Preto

Vandaag maken we wederom pataniscas, een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondmaaltijd met een frisse salade en rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook heerlijk met andere hoofdingrediënten. Dit Pataniscas de Enchidos recept is ideaal als je nog wat restjes charcuterie (enchidos) over hebt na een avondje borrelen. Het maakt namelijk niet zo heel veel uit welke je gebruikt, kies wat jij lekker vindt.

Ingrediënten

300 gram enchidos (bv: chouriço, alheira, farinheira, paio, salpicão, morcela)
1 ui
rode paprika (naar smaak)
150 gram bloem
100 ml bier
3 eieren
teentje knoflook
verse peterselie
olijfolie
zout & versgemalen peper
zonnebloemolie

Bereiding

Doe om te beginnen de eieren, de bloem en het bier in een beslagkom en klop dit alles tot een glad beslag.

Snijd je enchidos in kleine stukjes, snipper je ui en paprika en pers het knoflookteentje. Zet een ruime koekenpan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Voeg de stukjes worst, ui en paprika toe en bak rustig lichtbruin. Dan gaat de knoflook erbij, roer even goed door en bak kort mee. Draai vervolgens het vuur uit.

Breng het beslag op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en fijngesneden peterselie. Schep nu je worst/ui mengsel bij het beslag in en meng alles goed door elkaar.

Bak de pataniscas in een flinke laag zonnebloemolie in een pan. Verwarm de olie en schep dan een lepel beslag in de pan en druk iets plat (indien nodig), en doe hetzelfde met de rest van het beslag. Zijn ze klaar en mooi goudbruin? Draai ze dan om en bak ook de andere kant bruin. Schep ze vervolgens uit de pan en laat uitlekken op een bord met wat keukenpapier. Herhaal tot al je beslag op is. Eet ze zo als snack of serveer met een groene salade en (bonen)rijst.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.