Recept: Pataniscas de Legumes

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we een lekkere frisse vegetarische variant. Pataniscas de legumes oftewel een soort groente pannenkoekjes (fritters). Super handig ook om restjes groente op te maken, want je kunt er fijn mee experimenteren qua smaken.

Ingrediënten

ongeveer 200 gram groente (bv. prei, wortel, groene kool)
100 gram bloem
50 ml melk
4 eieren
1 ui
1 eetlepel maïzena
teentje knoflook
1 bosje peterselie
olie
zout & peper

Bereiding

Snijd om te beginnen alle groente in dunne reepjes (julienne) en snipper de ui, zet apart. Zet vervolgens een koekenpan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Fruit hierin op laag vuur je ui glazig. Zodra de ui bijna klaar is gaat de geperste teen knoflook erbij. Roer goed door en laat even rustig mee garen. Schep het mengsel dan uit de pan en laat op een bordje wat afkoelen.

Pak een ruime beslagkom en klop hierin de bloem, de eieren, de maïzena en de melk tot een egaal geheel. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Voeg de reepjes groente en het ui-/knoflookmengsel toe en wat fijngesneden peterselie naar smaak. Meng alles goed.

Zet het vuur onder de koekenpan weer aan, dit maal op middelhoog en voeg wat extra olijfolie toe zodat de gehele bodem bedekt is. Schep hoopjes van het groente beslag in de pan (druk lichtjes plat indien nodig) en bak goudbruin. Keer ze eenmaal om en bak ook de andere kant goudbruin. Schep ze dan uit de pan op een bord met keukenpapier om wat uit te lekken. Herhaal tot al je beslag op is.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.