Pego do Inferno – “Poort naar de hel”

Oké, het is niet de meest gezellige naam voor een verfrissend vakantie uitje, maar aan deze “Poort van de Hel”, op ongeveer tien minuten rijden van Tavira in de Algarve, wil je echt wel een bezoekje brengen.

Deze waterval in Santo Estêvão werd vroeger de “geheime waterval” genoemd, omdat het een goed bewaard geheim was. Nu staat de waterval bekend als Pego do Inferno (Poort van de Hel), hoewel voor veel toeristen het plekje nog altijd onbekend is. De drie meter hoge waterval veranderde van naam als gevolg van een lokale legende over een rijtuig dat in het meertje viel en nooit meer werd terug gevonden. Het verhaal gaat dat iedereen die erin viel rechtstreeks naar de hel ging. De lichamen van de inzittenden van de wagen en dieren die erin vielen zouden nooit meer zijn gevonden en duikers zouden niet in staat zijn geweest om de bodem van het meertje te vinden.

Je zult de waterval al horen voordat je hem ziet, maar je moet eerst nog een aantal houten trappen af. Het water komt uit de rivier Asseca en loopt via de waterval (in het Portugees cascata) het prachtige, groengekleurde meer in. Het meer is niet zo diep als de legende beweert: metingen zijn niet verder gekomen dan zeven meter. Waaghalzen springen vanaf de rots boven de waterval het meer in.

Bij de waterval zelf is er niet heel veel ruimte om te zonnen, maar je zult merken dat de meeste mensen hier niet komen om de hele dag door te brengen. Ze komen vaak alleen even voor een verfrissende duik. Even opdrogen en klaar! Dit lijkt een hoop moeite voor velen, maar is de normaalste zaak van de wereld in Portugal. Mocht je een dagje met de auto er op uit trekken in de oost-Algarve, is het zeker leuk hier ook even op te frissen!