Peru Assado com Castanhas

Overmorgen is het São Martinho in Portugal. Hier hoort het motto: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho” bij, wat vertaalt naar “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Het is de aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus wat past er beter bij november dan recepten met kastanjes?!

Naast kastanjes moet ik bij november ook altijd aan kalkoen denken. Dus vandaag een recept dat deze twee herfstige zaken met elkaar combineert. En een fijn pluspunt, de oven doet (bijna) al het werk! Kun je alleen een hele grote kalkoenbout bemachtigen, verdubbel dan de overige ingrediënten gewoon.

Ingrediënten

1 kalkoenbout (klein/medium)
200 gram kastanjes
10 kleine aardappels
1 ui
3 tenen knoflook
150 ml witte wijn
150 ml rode wijn
1 bouillonblokje kip
1 eetlepel reuzel
1 eetlepel paprikapoeder
2 laurierblaadjes
olijfolie
zout

Bereiding

Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen (marinade). Zet een vijzel klaar en doe hier de knoflook, een beetje zout, de paprikapoeder en wat olijfolie in. Stamp net zolang tot je een soort pasta krijgt. Wrijf het vlees vervolgens in met deze kruidenpasta. Voeg de beide soorten wijn toe en laat een nachtje marineren.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Pel en snijd de ui in halve manen. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Leg hier de kalkoenbout(en) op en giet de resterende marinade er overheen. Voeg de reuzel, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe aan de schaal.

Was in de tussentijd de kastanjes. Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer tien minuten koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker).

Was ook je aardappeltjes. Nu kunnen zowel de kastanjes en aardappels bij in de ovenschaal. Schik ze rondom de kalkoen. Zet de schaal ongeveer 50 minuten in de oven op 190 graden.

Bom apetite!