Pica Pau

Pica Pau betekent specht. En is in Portugal ook de naam van de tekenfilmfiguur die wij kennen als Woody Woodpecker. Maar ik ga het niet over spechten of tekenfilms hebben vandaag. Het is namelijk tevens de naam van een typische Portugese petisco. Lekker om van te snacken aan de bar. Natuurlijk krijg je van mij het recept zodat je het ook eens thuis kunt maken. Naast dat je het kunt eten als petisco kun je het prima als onderdeel van de avondmaaltijd serveren.

Je kunt het varkensvlees ook vervangen voor rundvlees.

Ingrediënten

500 gram varkensvlees
2 eetlepels boter
200 ml bier
1 teentje knoflook
2 eetlepels mosterd
1 laurierblaadje
zwarte olijven
augurken
zout
piri-piri

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes. Pak een kom en doe hier het zout, de piripiri (of hete saus), de geperste teen knoflook, het laurierblaadje en het bier in. Meng alles en voeg het vlees toe. Hussel dit goed door en laat het vervolgens minstens 1 uur marineren. Een nachtje werkt nog beter, dan trekken de smaken er echt goed in.

Haal het vlees uit de marinade. Zet een braadpan op het vuur en laat de boter erin smelten. Bak het vlees bruin. Zodra beide kanten goudbruin zijn gaat de marinade bij in de pan. Laat het nu 10 minuten op hoog vuur koken. Dan gaan de lepels mosterd erbij. Roer even los en proef of er nog zout en/of peper bij moet.

Strooi er vlak voor het serveren een handje vol augurken en olijven overheen, meng snel door en klaar. In Portugal verkopen ze potjes met een mistura de pickles (bloemkool, augurk en wortel), kun je hier aan komen, gebruik deze dan. Met een satéprikker en een lekker stuk brood om te dippen erbij.

Bom apetite!