Recept: Pica Pau

Pica Pau betekent specht. En is in Portugal ook de naam van de tekenfilmfiguur die wij kennen als Woody Woodpecker. Maar ik ga het niet over spechten of tekenfilms hebben vandaag. Het is namelijk tevens de naam van een typische Portugese petisco. Lekker om van te snacken aan de bar. Natuurlijk krijg je van mij het recept zodat je het ook eens thuis kunt maken. Naast dat je het kunt eten als petisco kun je het prima als onderdeel van de avondmaaltijd serveren.

Je kunt het varkensvlees ook vervangen voor rundvlees.

Ingrediënten

500 gram varkensvlees
2 eetlepels boter
200 ml bier
1 teentje knoflook
2 eetlepels mosterd
1 laurierblaadje
zwarte olijven
augurken
zout
piri-piri

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes. Pak een kom en doe hier het zout, de piripiri (of hete saus), de geperste teen knoflook, het laurierblaadje en het bier in. Meng alles en voeg het vlees toe. Hussel dit goed door en laat het vervolgens minstens 1 uur marineren. Een nachtje werkt nog beter, dan trekken de smaken er echt goed in.

Haal het vlees uit de marinade. Zet een braadpan op het vuur en laat de boter erin smelten. Bak het vlees bruin. Zodra beide kanten goudbruin zijn schep je het vlees uit de pan en gaat de marinade in de pan. Laat het nu 10 minuten op hoog vuur koken. Dan gaan de lepels mosterd erbij. Roer even los en proef of er nog zout en/of peper bij moet.

Doe het vlees terug in de saus en schep even om. Strooi er vlak voor het serveren een handje vol augurken en olijven overheen, meng snel door en klaar. In Portugal verkopen ze potjes met een mistura de pickles (bloemkool, augurk en wortel), kun je hier aan komen, gebruik deze dan. Met een satéprikker en een lekker stuk brood om te dippen erbij.

Bom apetite!

Wil je graag wat minder vlees eten, maar lijkt dit je toch wel erg lekker? Hier vind je een vegan versie van dit gerecht!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.