Recept: Polvo à Brás

Het meest bekende ‘à Brás’ gerecht is de Bacalhau à Brás, maar je kunt eindeloos variëren qua ingrediënten! Dit keer gebruik ik octopus als uitgangspunt in plaats van klipvis. Een van mijn favoriete ingrediënten om mee te koken (en te eten). Ben je fan van het originele recept met bacalhau en wil je eens wat nieuws proberen, dan is deze polvo à brás een absolute aanrader! De eerdere variaties vind je hier.

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een hele inktvis uit de diepvries kunnen krijgen, dan werkt dat echter ook prima.

Goed voor 2 à 3 personen.

Ingrediënten

1 medium octopus (tentakels)
150 à 175 gram batata palha 
2 flinke uien
2 + 3 tenen knoflook
4 à 5 eieren
1 laurierblaadje
olijfolie
zwarte olijven
bosje verse peterselie
zout& peper

Bereiding

Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat in dit bovenste deel (kop) zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich dan nog een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook. Soms verkopen ze de octopus ook zonder kop, dus alleen de tentakels.

Pak een grote pan en doe daar een ongeschilde ui, een laurierblaadje, twee knoflooktenen en de inktvis in. Vul de pan met water en breng aan de kook. Kook de inktvis zeker een uur, totdat hij zacht wordt (en niet taai). Heb je een snelkookpan dan is dat helemaal handig voor dit recept.

Zodra de inktvis klaar is haal je hem uit de pan en laat je hem iets afkoelen. Snij de tentakels dan in stukjes van ongeveer 1cm dik en zet apart.

Snijd je ui in dunne halve maantjes en pers de knoflook. Zet een koeken- of hapjespan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Voeg daar de ui aan toe. Fruit rustig op middelhoog vuur tot het lichtjes begint te verkleuren. Voeg dan ook de geperste knoflook toe en verwarm even mee. Vervolgens gaan de stukjes octopus bij in de pan. Roer alles even goed door.

Voeg de helft van de aardappelsliertjes (batata palha) toe aan het mengsel. Giet er drie losgeklopte eieren bij en roer alles door elkaar. Dan gaan de olijven (naar smaak) erbij. Als laatste gaan de resterende aardappelsliertjes er door. Kijk even of er eventueel nog één of twee eitjes bij moeten. Is het vrij droog, dan ja. Is het vochtig, dan nee. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper.

Voeg wat fijngesneden peterselie naar smaak toe en draai het vuur uit. Serveer met partjes citroen en een frisse groene salade.

Bom apetite!

Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.