Port Proeven in Porto

Op stedentrip naar Porto? Dan ga je natuurlijk port proeven! Ik was vorige week in Porto en ging op zoek naar mooie plekjes om te genieten van een heerlijk glaasje port. Zo leerde ik én de stad kennen en alles over deze bijzondere wijn.

De zoektocht begint met een wandelingetje langs de Douro. Vanaf mijn hotel is het maar een klein eindje naar de Ribeira, oftewel de gezellige kade vol terrasjes met prachtig uitzicht op de rivier. Aan de overkant zie ik Vila Nova da Gaia liggen, de plek waar alle grote porthuizen staan. Ik zie het al aan de namen op de gebouwen: Sandeman, Offley, Cruz en nog veel meer. En ik zie de typische barcos rabelos liggen, de boten waarmee vroeger de vaten portwijn over de Douro hier naartoe gebracht werden.

Het fijne van de stad Porto is dat je het meeste makkelijk te voet kan doen en ook een bezoek aan Vila Nova da Gaia kan prima lopend. Ik wandel de Ribeira af en loop over de indrukwekkende Ponte Dom Luis I naar de overkant. Dit is nog maar een oriënterend wandelingetje, dus ik gluur eerst nog wat voorzichtig naar binnen bij de porthuizen. Ik heb gelezen over de bijzondere daken van de porthuizen, maar nu ik langs ze loop zie ik daar niets van. Ik besluit het hogerop te zoeken, dus ik neem een straatje naar links en wandel kris kras wat naar boven, tot ik op een mooi uitzichtpunt kom. Hier is goed te zien hoe de langgerekte porthuizen stuk voor stuk bedekt zijn met oranje dakpannen.

Port proeven in Porto | Saudades de Portugal

Al het wandelen maakt dorstig, dus het wordt tijd dat ik op zoek ga naar een eerste locatie voor een drankje. Nou had ik vooraf natuurlijk al het één en ander uitgezocht en ontdekt dat sommige proeverijen minder goede reviews kregen. De tours waarbij de uitleg plaatsvindt door middel van een filmpje vielen voor mij af. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op het bekende merk Taylor’s (een van de grootste porthuizen in Portugal), dat niet direct aan de rivier ligt, maar in een hoger gelegen straat. Dit porthuis beschikt over een prachtig buitenterras met uitzicht over de rivier en Porto, waar het heerlijk vertoeven is als het zonnetje schijnt.

Maar ik begin met een rondleiding. Nadat ik heb aangegeven in welke taal ik rondgeleid wil worden (nee, Nederlands is geen optie), word ik ingedeeld in een groep. Met ongeveer dertig mensen (het maximum is vijftig) dalen we af naar de kelders. Een vriendelijke meneer geeft uitleg over de familiegeschiedenis van het merk. Het is namelijk nog steeds een familiebedrijf, uniek in de wereld van de portwijnen. Tot op de dag van vandaag, net als in het jaar van oprichting in 1692, is Taylor´s een familieconcern dat nog nooit verkocht, gekocht of overgenomen is.

Port proeven in Porto | Saudades de Portugal

Ik koop al jaren standaard een fles 10 jaar oude port als ik in Portugal ben, zonder goed te weten wat precies de verschillen zijn. Ik leer hier het verschil tussen witte port, de rode Ruby en de rode Tawny.  De Ruby wordt kort gerijpt in grote vaten en heeft een fruitige smaak. De Tawny rijpt langer in kleine houten vaten en krijgt daardoor een vollere smaak met meer karamel/nootachtige tonen. Op de foto boven het artikel zie je goed het kleurverschil tussen een Ruby (de voorste) en een Tawny (de achterste).

Gewapend met een betere kennis over de port besluit ik een paar dagen later ook een proeverij in de stad Porto zelf te doen. Niet in een porthuis dus, maar in een wijnbar. Ik vind in de Rua da Lada de bar Bacchus Vini, waar een leuk, klein terras een prachtig uitzicht geeft over de rivier en de Dom Luis I brug. Hier hebben ze verschillende proeverijen voor elk budget, met een korte uitleg per glas.

Ik kies voor een Tawny proeverij van vier glazen (vijftien euro) met een bijpassend Portugees kaasplankje om het compleet te maken. Terwijl ik bij Taylor’s bodempjes te proeven had gekregen, zie ik dat de glazen hier een stuk voller worden geschonken. Het merk dat ik te proeven krijg is het minder bekende Dalva. Het begint met de jongste en minst zoete port en sluit af met de oudste en zoetste. Het eerste glaasje dat ik krijg is een tien jaar oude port, gevolgd door een Colheita 2005, een twintig jaar oude port en als afsluiter een Colheita 1995. Stuk voor stuk heerlijk, maar mijn persoonlijke favoriet is natuurlijk het laatste glaasje in de rij.

Port proeven in Porto | Saudades de Portugal

Als je maar kort in Porto bent wil je misschien alleen een rondleiding door een porthuis doen. Dan krijg je ook de uitleg over de achtergronden van de port en zie je hoe de port bewaard wordt. De rondleidingen duren ongeveer dertig minuten en de standaard proeverij (drie bodempjes, vaak wit, ruby en tawny) plus rondleiding kost zo’n vijf euro per persoon. Natuurlijk hebben ze ook proeverijen voor een wat groter budget. In het weekend (zoals in mijn geval) kan het erg druk zijn, dus houd daar rekening mee! Mocht je wat langer de tijd hebben in Porto dan is het erg leuk om een extra proeverij te doen in een wijnbar.