Porto Santo: eten en drinken

In de serie “Porto Santo” heb je inmiddels kunnen lezen waarom dit eiland een heerlijke vakantiebestemming is en wat je er al allemaal kan doen. Maar er moet natuurlijk ook gegeten en gedronken worden. Vandaag geef ik je een inkijkje in de gastronomie op Porto Santo. Ik vertel je over de specialiteiten van het eiland en in welke restaurants je moet zijn.

Wat te eten

Hoewel het landschap van Porto Santo totaal verschillend is van het naburige Madeira, is de gastronomie zeer vergelijkbaar. Dat betekent dat de vleesliefhebber de heerlijke malse vleesspies espetada moet proberen. Meer een fan van vis? Proef dan de bijzondere zwarte degenvis, espada, met banaan. De combinatie klinkt vreemd, maar het is overheerlijk.

En dan zie je overal de lapas grelhadas, gegrilde zeeslakken. Die kan ik iedere dag wel eten! Ook typisch is het milho frito. Deze kleine vierkantjes lijken eerst misschien op aardappelblokjes, maar zijn gefrituurde blokjes van maïsmeel met kruiden. Als ze flink gekruid zijn smaken ze heerlijk (anders een beetje flauw naar mijn mening).

Lapas

Brood kan natuurlijk niet ontbreken op een Portugese kaart. Bestel waar je maar kan de bolo de caco. Dit platte brood werd hier voor het eerst gemaakt, zo claimen de inwoners. Je ziet het op het vasteland nu ook overal, maar de lekkerste vind je natuurlijk op Porto Santo.

En dan nog het ijsje… Een begrip op Porto Santo is de “Lambecas”. Dat is natuurlijk helemaal geen naam voor een ijsje, maar omdat de zaak die ze verkoopt Lambecas heet, zeggen de locals dat ze een “Lambecas” gaan eten. Ze zijn verzot op dit ijs, wat eerlijk gezegd voor mij niet veel anders smaakt dan een gemiddeld ijsje van een Nederlandse ijssalon. Maar oké, die zie je in Portugal ook niet echt. Ze hebben wel bijzondere smaken, dus toch zeker even proberen! Je vindt ze in het centrum van Vila Baleira.

Lambecas

Wat te drinken

Ook bij de lokale dranken zie je de overeenkomsten met Madeira. Zo kan je op veel plekken de cocktail poncha kopen. Met of zonder passievrucht. En dan is er de zoete wijn, die wij kennen als Madeira wijn. Op Porto Santo liggen verschillende wijngaarden, waarvan een groot deel van de oogst naar Madeira gaat om deze wijn te maken. Beslist niet mijn favoriet, maar als je ervan houdt kan je je hart hier ophalen.

Opvallend bij de wijngaarden is dat de wijnranken heel dicht bij de grond groeien. Dit wordt bewust zo gedaan om ze te beschermen tegen de wind op het eiland. Ze staan in het zand, met stenen muurtjes eromheen om de wind tegen te houden. Door dit systeem zouden de druiven hun typerende smaak krijgen.

Drinken Porto Santo

Waar te eten

Je vindt op Porto Santo een ruime keuze aan restaurants. De meeste liggen aan de zuidkant van het eiland en vooral rond Vila Baleira. Maar soms is het de moeite waard om ook eens elders op het eiland te kijken. Ik heb een aantal restaurants geprobeerd en heb deze tips voor je.

Pé na agua
Als ik iets heerlijk vind is het wel dineren midden op het strand. Het restaurant heet “voet in het water”, maar je kan hier vooral heerlijk met je voeten in het zand. Het ziet er misschien op het eerste gezicht uit als een eenvoudige strandtent, maar het eten is er verrukkelijk. Als je geluk hebt is de cheesecake het dessert van de dag. Die is echt niet normaal lekker!

Quinta do Serrado
Op een prachtige plek in het binnenland van Porto Santo ligt dit restaurant. Het is onderdeel van een hotel, maar heeft totaal niet de sfeer van een hotelrestaurant. Het is gezellig ouderwets ingericht en serveert prachtige, traditionele gerechten. Ik vond de bediening hier ook erg goed.

Panorama
Wil je wat chiquer eten en een prachtig uitzicht? Eet dan bij Panorama, gelegen op de heuvel achter Vila Baleira. Het kijkt uit over een groot deel van het eiland en is alleen daarom al de moeite waard. De kaart is modern en de borden worden fraai opgemaakt. Wel duurder dan het gemiddelde restaurant.

Casa d’Avo
Op een centrale plek aan de doorgaande weg langs de zuidkust vind je dit leuke restaurant met een gezellig terras. Ik moet toegeven dat mijn vegetarische gerecht geen succes was, maar mijn tafelgenoten hadden wel heerlijk eten, vooral de verschillende zeevruchten. Dit restaurant is ook een bar, dus je kunt hier ook lekker blijven hangen met een cocktail.

Porto Santo Golfe
Misschien niet heel voor de hand liggend om bij het restaurant van de golfbaan te gaan eten, maar geloof me het is een uitstekend idee! Ik heb hier zo heerlijk geluncht dat ik het wel moet toevoegen aan het lijstje. Het kijkt natuurlijk uit over de golfbaan en heeft een fijn terras. Wees niet bang voor de prijs, want duur is het echt niet.

Meer weten over het eiland Porto Santo? Lees dan de overige artikelen in de serie “Porto Santo“. Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.