Portugal als golf bestemming

Portugal krijgt jaarlijks vele bezoekers. Toeristen die op het strand willen liggen, jongeren die willen feesten, stelletjes die een stedentrip maken, maar ook vele golfers! Het is één van Europa’s topbestemmingen als het op golf aankomt en dat het hele jaar door. Portugal kent een groot aantal prachtige golfbanen en golfresorts. De uitstekende faciliteiten in combinatie met het heerlijke klimaat maken het land tot een waar golfparadijs. Wil je ook golfen in Portugal? Dan hier een aantal tips.

In de schaduw van de vele naaldbomen sta ik met een golfclub in mijn handen op de Pine Cliffs golfbaan van het chique Sheraton hotel. Als zoveel mensen naar de Algarve komen om te golfen moet ik het toch ook eens proberen. Dus volg ik een clinic, die bestaat uit putten, chippen en swingen. Enige tijd later weet ik het: dit is niets voor mij. Een combinatie van ongeduld en (kennelijk) een matig balgevoel maken mijn golfavontuur kort maar krachtig.

Ondanks deze ervaring begrijp ik heel goed waarom een Nederlander naar Portugal zou komen om te golfen. Het is duidelijk dat ik op een prachtig plekje sta, zo bovenop de klif boven een glinsterende, blauwe oceaan. Dat moet beter zijn dan kille, Nederlandse banen. En aangezien ik door mijn werk het één en ander heb geleerd over de banen van Portugal, is het goed er iets over te vertellen.

Waar

In heel het land kun je golfbanen vinden. De meeste (34) liggen in de Algarve, dus daar kun je je hart ophalen. Meer dan de helft van deze golfclubs aan de zuidkust staan in de top 100 van beste golfbanen van het land. Ook rond de kust bij Lissabon heb je volop keus (26). Zelfs op Madeira (3) en de Azoren (3) zijn er verschillende golfmogelijkheden. Door de grote hoogte-verschillen op Madeira, vind je hier zeer uitdagende banen.

Zoek van tevoren goed uit of de baan bij je past. De meeste zijn 18 holes, maar sommige ook slechts 9 (de eerder genoemde Pine Cliffs bijvoorbeeld). Verreweg de meeste banen vereisen het vroegere GVB (handicap 54) en in sommige gevallen is zelfs een lagere handicap vereist. Zonder handicap kun je over het algemeen op de 9 holes banen terecht. Op de meeste banen zijn ook clinics, lessen en pakketprijzen mogelijk.

Alle locaties inclusief alle details per baan vind je op deze site.

Golf Portugal

Wanneer

Vanwege de hitte in de zomer en het risico op regen in de winter zijn de herfst en lente de beste seizoenen om de baan op te gaan. Wil je toch in de zomer? Kies dan voor een zeer vroeg of zeer laat tijdstip op de dag. De kans op regen is een stuk beperkter naarmate je een meer zuidelijke baan kiest (Algarve bijvoorbeeld).

Hoe

Je kunt via gespecialiseerde touroperators specifieke golfreizen boeken vanuit Nederland. Ook de “reguliere” touroperators bieden tegenwoordig vaak speciale golfarrangementen. Natuurlijk kun je ook alles op eigen houtje regelen. Je eigen reis en accommodatie en zelf ter plaatse de banen boeken. Dit hoeft overigens niet per se de goedkoopste optie te zijn: touroperators hebben vaak interessante prijzen voor de banen. Dit kan soms ook ter plaatse nog geboekt worden, als je het niet vooraf al wilt regelen.

Niet vergeten

Je zult altijd golfschoenen moeten dragen, dus als je ze zelf hebt is het raadzaam deze mee te nemen in je koffer. Clubs kun je altijd wel huren, dus als je niet erg gehecht bent aan je eigen set kun je overwegen dit niet mee te nemen vanuit Nederland.