Portugese gin proeverij

Ik weet het, de gin-tonic rage is eigenlijk alweer passé. Maar ook als het geen rage meer is smaakt het nog steeds erg goed! En in Portugal heb je heel veel keus. Al een tijdje koop ik iedere keer als ik van Portugal naar Nederland vlieg een fles Portugese gin op de luchthaven. Steeds een andere, dus ik heb inmiddels een collectie van zes verschillende. Genoeg voor een proeverij! Hier de resultaten van dit grondige onderzoek 😉

Tinto

Dit is de allereerste gin tinto, oftewel rode gin. Hij wordt gemaakt in de Minho met lokale kruiden en vruchten, zoals lavendel, laurier en bramen. Het meest exclusieve ingrediënt is de perico, een lokale perensoort die groeit in Valença. Deze gin heeft de allermooiste fles als je het mij vraagt. Qua smaak is het niet zo mijn favoriet. Te kruidig denk ik, maar misschien hou jij daar juist van. Het best drink je deze met een schijfje citroen en wat kardemomzaadjes.

Sharish

Deze gin wordt gemaakt in de Alentejo. Er zijn twee soorten: een witte en een blauwe. Ik was natuurlijk nieuwsgierig naar de blauwe, dus deze heb ik geprobeerd. De blauwe kleur komt van de zogenaamde kittelbloem, een kruidachtige plant. Het leuke is dat als je de tonic erbij doet, het drankje roze wordt. Een beetje een meisjesdrankje misschien, want hij is ook nog eens veel zoeter dan de andere gins. Ik vind ‘m heerlijk!

Wild snow dog

Deze gin klinkt veel stoerder en dat is ie ook. Hij wordt gemaakt in de Serra da Estrela van onder andere jeneverbessen. De smaak is denk ik het sterkst van al deze gins. Ik vind ‘m het lekkerst met appel, munt en jeneverbes, maar je kan ook kiezen voor kumquat, jeneverbes en een kaneelstokje. Als je durft…

Gin 13

Gemaakt met dertien kruiden probeert deze gin je te vertellen dat je je eigen geluk kan creëren, vandaar ook de kat, het klavertje en de doodskop op de fles. Ongeacht wat je daar van vindt, de gin smaakt prima. Ik denk de meest neutrale van deze zes gins. Dat verbaasde mij, want het dertiende ingrediënt is hop en bier vind ik écht niet lekker. Met een citroentje en jeneverbes is deze gin op z’n best.

Gin 13 Framboesas

Deze gin is van hetzelfde merk als de vorige, maar hier is het dertiende ingrediënt geen hop, maar verse frambozen. Een beetje zoeter dus dan de voorganger en dat vind ik stiekem wel weer lekker. Ik gooi er dan nog wat extra bevroren framboosjes bij in, dat staat extra vrolijk en geeft een lekkere frisse smaak. Je kan ook citroen doen natuurlijk, voor wat minder zoetigheid.

First

Deze gin komt uit Madeira en is pas afgelopen augustus geïntroduceerd. Toen ik vorige maand in Funchal was moest ie dus mee naar Nederland! Natuurlijk wordt het gemaakt met een regionaal ingrediënt, namelijk suikerriet. Hiermee is de alcohol gestookt en dat geeft toch een andere smaak. Wel een lekkere smaak als je het mij vraagt. Een bijzondere, maar smaakvolle gin. Heeft niet veel extra’s nodig.

Zijn dit dan alle Portugese gins? Nee! Er zijn er meer én er komen er steeds meer bij. Als je goeie tips hebt voor andere gins, vertel het me!  Wil je meer weten over Portugese dranken kijk dan hier!