Portugese Kookboeken

Alweer het 1500ste artikel op Saudades de Portugal! En bij een feestje hoort wat lekkers, nietwaar?! Vandaar dat ik vandaag de Portugese keuken in het zonnetje zet. Qua kookboeken blijft de Portugese keuken een beetje achter bij andere landen. Toch een gemiste kans wat mij betreft, want het is zo’n (h)eerlijke keuken! Nu nog een keus maken uit al die smakelijke recepten…

Ik heb een aantal Portugese kookboeken op een rij gezet voor de liefhebber. De meeste zijn in het Nederlands, maar er zitten ook een paar Engelstalige boeken tussen. Wie weet zit er één bij om toe te voegen aan je collectie?!

Piri-Piri & Sardientjes

Niets zo kenmerkend voor een land als het eten. Het vormt een deel van de charme, samen met de mensen, de cultuur, de taal en de muziek van het land. Wanneer de Griekse Tessa Kiros haar gezin meeneemt naar Portugal, raakt ze in de ban van het land en de nog traditionele leefwijze van de bewoners. Portugal heeft alles waar ze van houdt: de markten, de zee, de schitterende pousadas. En dan die Pastéis de Nata…! In dit kookboek tovert ze een verzameling van recepten met laurierblaadjes, bacalhau en piri piri tevoorschijn.

Polvo & Pato

“Terwijl de Spanjaarden en Italianen al jaren goede sier maken met hun gastronomie, viert Portugal zijn succes in stilte. Kookboeken over het land zijn schaars”. Hoe waar is dit! Stiekem zou ik ook wel zo’n mooi boek willen maken. Recepten en foto’s genoeg. Want dit is niet alleen een kookboek, maar een soort reis langs/over de gastronomie van het land. Met verhalen en vooral veel foto’s tussen de recepten door. Je leest onder andere over de verschillende regio’s en de oorsprong van bepaalde gerechten. Dit alles inclusief lekkere adresjes!

De Portugese Keuken

Portugal heeft een veelzijdige keuken. Het land bezit met de vele regionale specialiteiten een rijk erfgoed aan culinaire schatten. De Portugese keuken is puur en gezond en de gerechten zijn merendeels eenvoudig klaar te maken. Er zijn verschillende overeenkomsten met de mediterrane keuken. De smaak van Portugal; knoflook, olijfolie, wijn en bacalhau, maar ook koriander, kweeperengelei, kaastaartjes, amandelen, luchtig gebak en niet te vergeten het citrusfruit.

The Portuguese Travel Cookbook

De eerste Engelstalige in het rijtje. Geschreven door een Portugese blogger. Ook dit boek staat hier in de kast. Het laat je de Portugese manier zien om “I Love you” te zeggen door middel van eten. Het boek is een reis door Portugal naar zijn oorsprong. Een land dat trots is op zijn culinaire identiteit en erfgoed, met verhalen over het eten, de plaatsen, de eetgelegenheden, de dorpen, de producenten, de vissers, de boeren en de chef-koks die hun leven en hun dag wijden aan het in stand houden van de traditionele Portugese keuken. Ze wilden de verhalen vertellen van de mensen, de plaatsen, de dorpen, het product en de recepten die Portugees eten ongelooflijk uniek maken. Het Portugal dat zijn eigen groenten en melk produceert en nog steeds kookt zoals grootmoeders het de volgende generaties hebben geleerd.

Lisboeta

‘It’s not all sardinhas‘. Het boek is een viering van gerechten uit Lissabon (zoals de naam al doet vermoeden). Naast recepten vertelt het ook de verhalen achter het eten. Lissabon is volgens de schrijver en chef-kok een van de grote onontdekte culinaire centra van Europa. In dit kookboek nodigt hij je uit om zijn favoriete plekken en het ongelooflijke eten dat je daar zult ontdekken te ervaren. Nuno Mendes deelt recepten die zijn geïnspireerd op de gerechten waar hij van houdt en neemt je mee door een typische dag in Lissabon. Met foto’s die op locatie zijn gemaakt, brengt dit boek de prachtige hoofdstad van Portugal en zijn fantastische keuken tot leven.

My Portugal

In dit (wederom Engelstalige) kookboek introduceert George Mendes, chef-kok en eigenaar van een restaurant met Michelin-ster, je in de wereld van de Portugese keuken, met 125 overheerlijke recepten die het brede scala aan gerechten uit dit kustland laten zien. De collectie combineert populaire restaurantrecepten, zoals zijn kenmerkende Arroz de Pato en knoflookgarnalen, met zijn interpretaties van klassieke Portugese gerechten zoals bijvoorbeeld Bacalhau à Brás. Zijn verhalen illustreren de rijkdom aan culinaire bronnen in Portugal: verse zeevruchten, stevig vlees en knapperige groenten. Met heerlijke recepten en prachtige foto’s van het land.

Lisbon

Vol geschiedenis, heerlijk eten en karakter, de hoofdstad van Portugal is een van de meest charmante steden van Europa. In dit Engelstalige kookboek deelt de schrijfster haar favoriete recepten, geïnspireerd door haar reizen. Het eten is net zo divers als de omgeving – van de bars in Bairro Alto tot de cafés in Chiado. Smakelijke geroosterde octopus met gerookte paprika, lekker varkensvlees met venusschelpen en de klassieker kip Piri Piri, allemaal weggespoeld met bijvoorbeeld wat zelfgemaakte sangria. Ook de typische zoetigheden zijn niet te missen. Bijvoorbeeld een delicate amandelcake of een decadente chocoladetaart met doce de leite. Allemaal tegen de prachtige achtergrond van achttiende-eeuwse gebouwen, sierlijke kerken, nostalgische trams en pastelkleurige huizen.

Da’s pas koken – Portugees

Portugal is één groot culinair paradijs, maar dat wisten we al. Dit is ook  geen wonder, want welk land bezit zoveel heerlijks?! Sardinhas grelhadas en uiteraard de volksfavoriet bacalhau, met zijn (minimaal) 365 bereidingswijzen. In dit kookboek maak je kennis met de authentieke Portugese keuken. Uiteraard met veel visgerechten, maar ook originele zoete toetjes waar Portugal bol van staat. Je hoeft alleen nog te zorgen voor de juiste sfeer in de keuken, met mooie melancholieke fado om thuis de sfeer van een Portugees eetcafé op te roepen.

The Taste of Portugal

In deze herziene en bijgewerkte editie (Engelstalig) van haar eerdere kookboek neemt de Portugese je mee door de rijke geschiedenis van de culinaire erfenis van het land, van de middeleeuwen tot de moderne tijd, doorspekt met anekdotes en een verzameling heerlijke en authentieke recepten. Van eenvoudige en gezonde boerengerechten tot uitgebreide feestmaaltijden. Weinig andere landen hebben zo’n repertoire van varkensvleesgerechten en dit ingrediënt komt veelvuldig voorbij. Winnaar van een Gourmand World Cookbook Award.

De Keuken Van Spanje En Portugal

Een  kookboek waarin de kookkunst van het Iberisch schiereiland centraal staat. Dit boek bevat 180 recepten uit zowel Spanje als Portugal, verdeeld over 21 gebieden. Ook wordt aandacht besteed aan de invloeden die geleid hebben tot een kookstijl die volstrekt eigentijds en tegelijk ook uiterst traditioneel is. De foto’s geven deze streekgerechten weer zoals ze worden opgediend in de moderne keukens van Lissabon, Madrid en Barcelona. Met dit boek maak je een rondreis over dit prachtige schiereiland, terwijl je tegelijk een schat aan culinaire informatie opdoet.

De Portugese Keuken

Met dezelfde naam als een eerder genoemd kookboek in dit rijtje. Tradities, ingrediënten, smaken, technieken komen samen in 65 klassieke recepten. Ontdek de rijke, gevarieerde historische keuken van Portugal. Inclusief een kleurrijke introductie over de cultuur en de regio’s van Portugal en al zijn belangrijke en populaire lokale ingrediënten. De recepten in dit kookboek zijn onderverdeeld in petiscos, soep, vis & schelpdieren, vlees & gevogelte en desserts & zoete gerechten. Onder de recepten vind onder andere klipvis met kikkererwten, koolsoep, gekonfijt varkensvlees met groene asperges of honingpudding met ricotta. Elk recept komt met eenvoudig te volgen instructies en voedingsinformatie.

Er zijn vast nog meer fijne kookboeken over Portugal, al dan niet in het Nederlands. Heb jij er nog eentje in de kast staan die ik niet heb genoemd, laat het me vooral weten?!