Snacks die je Moet Eten in Portugal

Lekker snacken, maar dan op z’n Portugees?! De Portugezen zijn een volk van zoetekauwen. Taartjes, cakejes en hapjes te kust en te keur. Gelukkig voor diegenen die meer van hartig houden, hebben ze daar ook een (toch aanzienlijk kleiner) assortiment snacks van! Dit zijn de zogenaamde salgados en je vindt ze in bijna elke pastelaria.

Hartige hapjes zijn toch een belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Waar wij onze bitterballen en vlammetjes vaak bestellen in de kroeg bij een biertje, zijn de Portugese salgados ook gewoon te koop bij de bakkerij of in een pastelaria, waar je ze per stuk kunt bestellen. Deze hartige hapjes moet je zeker eens proeven de volgende keer dat je in Portugal bent!

Pastéis de Bacalhau

Mijn persoonlijke favoriet, helemaal als ze caseiro (huisgemaakt) zijn. Als je er zo één of twee bestelt in een pastelaria is de kans groot dat je ze koud op een bordje krijgt. Mocht je ze graag warm willen, vraag dit dan even als je ze bestelt. Beide lekker overigens, maar warm…! Je kunt ze eten als snack, voorgerecht, tapas of met rijst en salade als hoofdmaaltijd, een veelzijdig hapje dus.

Portugese Snacks Die je Moet Proeven

Rissóis

Rissóis zijn een soort gepaneerde deegflapjes. Ze zijn er met veel verschillende vullingen, zoals bacalhau, garnalen, vis, leitão (speenvarken) of vlees. Vraag dus altijd even welke ze die dag hebben om niet voor verrassingen te komen te staan. Ook deze zullen waarschijnlijk koud geserveerd worden als je niet om warme vraagt.

Portugese Snacks Die je Moet Proeven

Croquetes

Ook in Portugal eten ze kroketjes! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes en ze variëren volop met de vulling, maar de meest voorkomende is die met vlees. Dit zal dan ook vaak de variant zijn die bij een pastelaria ligt. Anders dan onze kroketten en bitterballen worden ook deze hartige snacks in Portugal koud geserveerd. Wil je ze graag warm? Vragen staat vrij.

Coxinhas

Een hartig hapje met de mooie naam coxinhas de pato. Laat ik het maar vertalen als eendkroketjes. Het is een van oorsprong Brazilaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. Meestal zijn dit trouwens coxinhas de frango, dus gevuld met kip. Hebben ze keus, ga dan voor die met eend! Wederom standaard koud geserveerd.

Empadas

Dit zijn een soort Portugese pasteitjes. Ze zijn er met verschillende vullingen, maar die met kip zul je het meest tegenkomen. Vaak kun je aan de manier van sluiten van het pasteitje zien welke vulling erin zit. Ben je daar nog niet zo handig in, vraag dan gewoon even naar de vulling. Wederom koud geserveerd en het lekkerst als ze caseiro (huisgemaakt) zijn!

Portugese Snacks Die je Moet Proeven

Chamuças

Waarschijnlijk denk je bij het zien van deze hartige hapjes niet gelijk aan Portugal. Maar toch zul je ze met enige regelmaat tussen de overige salgados zien liggen in een pastelaria. Indiase invloeden zijn niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. Ook deze flapjes zijn er met bijvoorbeeld groente-, kip- of vleesvulling. Handig om van tevoren te checken! Ook weer koud geserveerd.

Portugese Snacks Die je Moet Proeven

Pataniscas

Pataniscas zijn een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondeten met bijvoorbeeld een salade en (bonen)rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook prima met inktvis of garnalen! Je kunt er vrij zeker van zijn dat die in de pastelaria met klipvis zijn. Andere varianten zijn met kip, tonijn of bijvoorbeeld groente. Ook deze worden in principe koud geserveerd (als snack), bestel je ze in een restaurant als maaltijd dan zijn ze warm.

Portugese Snacks Die je Moet Proeven

Uiteraard hebben de Portugezen nog veel meer soorten snacks. Denk aan bifanas, caracois, tremoços, etc. Maar ik heb me hier beperkt tot de salgados, oftewel gefrituurde snacks, die bij een standaard pastelaria of barretje verkrijgbaar zijn.

Portugese Snacks Die je Moet Proeven

Hieronder (bij lees ook) vind je ook alle andere smakelijke zaken die je zeker eens moet proberen in Portugal. Of het nou om eten of drinken gaat, er valt genoeg lekkers te ontdekken!