Portugese weetjes: Alentejo

Wie vanuit Lissabon de rivier de Taag oversteekt komt terecht in de Alentejo, een Portugese regio waar de landbouw en veeteelt overheerst, het in de zomer snikheet is en maar weinig mensen wonen. Wie echter denkt dat hier niks meer is dan kurkeiken en koeien, heeft het mis. Er is veel te zien, te doen en van alles over te weten. Het is zondag, dus je hebt vast alle tijd om je kennis van deze fascinerende Portugese regio bij te schaven.

Wist je dat…

… de Alentejo een derde van het Portugese vasteland inneemt? Er woont echter nog geen acht procent van de Portugese bevolking.

… de naam Alentejo afkomstig is van “além do Tejo“, wat zoiets betekent als “voorbij de Taag”?

… er veel Portugese moppen over de Alentejanen gaan? Ze gaan er meestal over dat ze zo lui zijn. Voorbeeldje: “Waarom leest een Alentejaan de krant op een hoek van de straat?”………………………. Hij wacht tot de wind de bladzijde omslaat. Tja…

… er een mini Ponte 25 de Abril bestaat in de Alentejo? Deze brug, de Ponte de Ervedal,  over het stuwmeer van Maranhão, werd ontworpen door de ingenieur Edgar Cardoso. Het zou een maquette zijn van de beroemde brug in Lissabon. De brug werd in 1985 gesloten voor voertuigen, toen een brand de brug deels verwoest had. Men zegt dat de brand was aangestoken door een boer die ruzie had met een andere boer over het oversteken van vee. Niets hiervan is ooit bewezen. Sinds 1998 is de brug weer gerepareerd.

… er 263 wijnproducenten bestaan in de Alentejo?

… er twee steden in de Alentejo behoren tot het Unesco Werelderfgoed? Het zijn Évora, tevens de grootste stad van de Alentejo en Elvas. In Elvas zijn vooral het gebastioneerde vestingstelsel en de oude stadsmuren van groot belang, terwijl in het historische centrum van Évora de romeinse tempel een belangrijke plek inneemt.

… werelds oudste en meest productieve kurkeik in de Alentejo staat? Hij staat in Águas de Mourais en is geplant in 1783, meer dan 14 meter hoog en meet 4,15 meter in omtrek. In 1991 produceerde deze ene eik 1200 kg kurk.

… het Spaanse dorp Olivenza in Estremadura volgens de Portugezen bij de Alentejo hoort (onder de naam Olivença)? In 1817, tijdens het Congres van Wenen, zouden de Spanjaarden de Portugese soevereiniteit hebben erkend en beloofd hebben het gebied te verlaten. Zij hebben dit echter in de praktijk nooit gedaan.

… er niks heerlijkers is dan ’s ochtends wakker te worden met het geluid van de chocalho? Deze koebel hoor je overal in de Alentejo (omdat er zoveel koeien zijn) en geeft een geluid dat onlosmakelijk is verbonden aan deze regio. Wil je zien hoe de chocalhos gemaakt worden? Ga dan op bezoek bij Chocalhos Pardalinho in Alcáçovas. Wakker worden met de bel kan bijvoorbeeld bij de Herdade dos Montes Bastos.

… de Alentejo als eerste het certificaat voor Starlight Tourist Destination kreeg? Dat wil zeggen dat je er officieel heel goed sterren kunt kijken. Het certificaat geldt voor het gebied rond het Alqueva stuwmeer. Kijk maar: