Portugese weetjes: Coimbra

Hmm… ik realiseer me ineens dat de stad Coimbra een beetje een ondergeschoven kindje is op deze site. Hoewel deze stad prachtig is en van groot belang voor de Portugese geschiedenis, heeft het nog nauwelijks aandacht gekregen. De hoogste tijd voor een inhaalslag. Vandaag weetjes over Coimbra!

Wist je dat…

…Coimbra is gelegen aan de Mondego, een rivier die alleen in Portugal stroomt?

… Coimbra de oudste universiteit van het land heeft? Ze werd gesticht in 1290 en is daarmee ook één van de oudste van Europa. Hier kregen bekende Portugezen als António de Oliveira Salazar, Sidónio Pais, Zeca Afonso, José Cid, Miguel Torga en Eça de Queirós hun onderricht. De gebouwen zijn zo mooi dat ze zijn uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.

… Coimbra in 1139 als eerste hoofdstad van Portugal werd uitgeroepen door koning Afonso Henriques?

… Coimbra een eigen vorm van fado heeft? Deze fado is ontstaan uit het studentenleven en is meestal vrolijker dan de fado die we kennen uit Lissabon.

… de patroonheilige van de stad Rainha Santa Isabel is? Elisabeth van Aragón, zoals ze in het Nederlands heet, was in de dertiende eeuw getrouwd met de koning van Portugal en werd na zijn dood in 1282 zelf koningin van het land. Ze was bekend om haar zorg voor de armen en zieken en haar vrome bestaan. Ze liet het onder andere het Clarissenklooster Santa Clara-a-Velha bouwen. Haar graftombe bevindt zich in het Santa Clara-a-Nova klooster in Coimbra.

… de “Queima das Fitas” de grootste en belangrijkste feesten van Coimbra zijn? Deze studentenfeesten kennen een aantal traditionele elementen, zoals het zingen van de serenade, het verbranden van de vaandels van de faculteit, de optocht van de praalwagens en het bal. Ze vieren het einde van het academisch jaar en vinden begin mei plaats.

… Coimbra de plek was waar de dramatische liefdesgeschiedenis van Pedro en Inês tot een einde kwam met de moord op Inês?

… traditionele gerechten uit Coimbra de chanfana (vlees gestoofd in wijn) en de lampreia à moda de Coimbra zijn? Die eerste is één van mijn favoriete Portugese gerechten. Die tweede, een zoetwatervis, heb ik nog nooit durven proeven. Onderstaand filmpje over hoe zo’n lamprei bereidt wordt helpt daar ook niet bij: