Wie aan Portugal denkt zal vaak het blauwe water van de Atlantische Oceaan voor zich zien. Waar je ook bent in Portugal, de kust is nooit ver weg. Het is van groot belang voor de geschiedenis van het land (denk aan de Ontdekkingsreizen), de economie (visserij en toerisme bijvoorbeeld) en de cultuur (denk aan hoe vaak in de fado niet de zee wordt bezongen). Geen wonder dus dat er van alles te vertellen is over de Portugese kust…
Wist je dat…
… Portugal in totaal 2.830 kilometer aan kust telt? Het vasteland heeft er 942, de Azoren 667 en de Madeira archipel 250 kilometer.
… de Portugese kust voor het grootste gedeelte bestaat uit arriba, dat wil zeggen een kustlijn waar de zee direct aan hoge rots raakt. Vooral de eilandengroepen Madeira en de Azoren hebben veel hoge rotskust en nauwelijks strand.
… Portugal de allereerste wave farm ter wereld had? Een wave farm is een plek niet ver uit de kust waar energie wordt opgewekt door gebruik te maken van golfslag. Het heette de Aguçadoura Wave Farm en lag 5 kilometer uit de kust van Póvoa de Varzim. Het werd geopend in september 2008 en twee maanden later weer gesloten.
… je op het meest westelijke puntje van het Europese vasteland staat als je bij Cabo da Roca bent? Op dit plekje aan de kust, niet ver boven Lissabon, staat ook de eerste vuurtoren van Portugal (eerdere ‘vuurtorens’ werden op of aan bestaande andere gebouwen gemaakt)
… de hoogste klif van Portugal die van Cabo Girão op Madeira is? (natuurlijk weet je dat, we schreven er woensdag nog over…)
… op 28 oktober 1892 het schip de “SS Roumania” schipbreuk leed voor de Portugese kust? Het schip met vooral militairen, missionarissen en ambtenaren was op weg van Liverpool naar Bombay. Door een storm raakte het van de route en liep op een zandbank even onder Foz do Arelho. Golven verwoestten het schip en 115 van de 122 opvarenden kwamen om. Restanten van de “SS Roumania” zijn bij eb nog altijd te zien voor de kust, bij de ingang van de Óbidos lagune.
… de kust van het Portugese vasteland is verdeeld in Costa Verde (Noorden tot Porto), Costa de Prata (tussen Porto en Lissabon), Costa Azul (van de monding van de Taag tot Sines), Costa Vicentina (van Sagres omhoog langs de Alentejo) en de Costa Algarvia (Algarve)?
… het Portugees oorlogsschip zelden tot nooit voorkomt in Portugal? Deze giftige kwal leeft liever in tropische of subtropische oceanen. De kwal heet een Portugees oorlogsschip, omdat in de zestiende eeuw het letterlijke Portugese oorlogsschip (de caravela) even gevaarlijk was als dit beest.
… de hoogste golven te vinden zijn bij Nazaré? Op het Praia da Norte komen iedere winter de beste surfers van de wereld om deze enorme golven te bedwingen.
Waar is die foto met mooie rotsstrand genomen?
Dat is Ponta da Piedade bij Lagos!
Een dikke week geleden waren we er nog – nu al hebben we heimwee 🙂 !
Ik mag fijn over drie weken weer die kant op! Heerlijk vooruitzicht…
Geniet ervan!