Portugese Weetjes: Fauna

Rijd je in de Alentejo in de buurt van Mértola dan kom je veelvuldig dit bord tegen. Vreemd… Dit verkeersbord hebben we in Nederland niet. Wil je weten waar je precies voor moet uitkijken en nog veel meer leren over de beesten in Portugal? Lees dan deze weetjes over de Portugese fauna vandaag!

Wist je dat….

… de Iberische lynx in het wild leeft in de Alentejo? Deze lynx die alleen voorkomt in Spanje en Portugal is met uitsterven bedreigt, maar wordt door middel van een fokprogramma zoveel mogelijk geholpen. In de buurt van Mértola is onlangs een koppel uitgezet. Eén van hun grootste bedreigingen is het autoverkeer, vandaar de verkeersborden. Meer weten?  Klik hier.

… als je porco preto op de menukaart ziet staan, het gaat over het zwarte Iberische varken, dat vooral veel in de Alentejo wordt gehouden? Dit type varken komt alleen voor in Spanje en Portugal en is grijs tot zwart van kleur. Ze worden niet zoals onze varkens in een stal gehouden, maar lopen rond op de Alentejaanse vlakten, waar ze zich voeden met hetgeen ze tegenkomen. Regelmatig worden ze verplaatst, zodat ze voortdurend voldoende voedsel hebben. Hierdoor zou dit varken een veel betere smaak hebben dan zijn roze broer.

Zwart varken

… er een neushoorn verstopt zit in de Torre de Belém? De gouverneur van Portugees Indië had in 1514 een neushoorn gekregen van de koning van Khambat (India), waarop hem het een goed idee leek het beest naar Lissabon te sturen als cadeau voor koning Manuel I. De aankomst van het beest in Lissabon zorgde voor opwinding in heel Europa. Het was voor het eerst sinds de 3e eeuw dat er een levende neushoorn rondliep in Europa.

Koning Manuel liet de neushoorn wonen in de tuin van het paleis en herinnerde zich uit de Romeinse tijd de gevechten tussen wilde dieren. Hij organiseerde een gevecht tussen de neushoorn en een olifant, dat weinig spectaculair verliep, want de olifant sloeg onmiddellijk  op de vlucht bij het zien van de neushoorn. Daarop besloot de koning het beest dan maar naar Rome te verschepen als cadeau voor de Paus. Onderweg belandde het schip echter in een hevige storm, waardoor de neushoorn verdronk. Niet dat hij niet kon zwemmen, maar hij was vastgebonden. De neushoorn was dood, maar zijn herinnering werd bewaard in de bouw van de Torre de Belém, waar hij terug te zien is aan één van de erkertorens.

… de Portugese waterhond en de cão da Serra da Estrela twee Portugese hondenrassen zijn? Ze zijn allebei groot, harig en zeer trouw aan hun baas…

… Portugal één van de grootste Europese otterpopulaties heeft? In het wild is het lastig ze tegen te komen, maar in het Oceanário in Lissabon kun je ze zeker weten zien. De otters Maré en Micas werden tijdelijk uitgeleend aan Blijdorp in Rotterdam in verband met een fokprogramma, maar wonen inmiddels weer in Lissabon.

… je overal in Portugal de ooievaar tegenkomt? De populatie groeit aanzienlijk om twee redenen: de toename van afval en de plaag van rode rivierkreeft. De ooievaar trok vroeger in de winter naar Afrika, maar blijft tegenwoordig het hele jaar in Portugal. Er is voldoende eten te vinden rondom vuilnisbelten – insecten, muizen of gewoon etensresten – en er is een overvloed aan rode rivierkreeft.  Rijd je bijvoorbeeld van de Algarve naar Lissabon, dan zie je onderweg hele “flatgebouwen” van ooievaars in elektriciteitsmasten. Verschillende gezinnen wonen in nesten op verschillende verdiepingen van de masten.